Ζεστή σαλάτα με σαλιγκάρια και σταμναγκάθι
Course: ΣαλάταCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
6
Προετοιμασία
20
minutesΕκτέλεση
1
hour20
minutesΜια σαλάτα με χρώματα και αρώματα κρητικής γης
ΥΛΙΚΑ
- Για το ζωμό σαλιγκαριών
2Lt νερό
1 φύλλο δάφνης
10 κόκκους πιπέρι μαύρο χονδρό
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
1 μέτριο κρεμμύδι
- Για τη ζεστή σαλάτα με σαλιγκάρια και σταμναγκάθι
1.2 kg σαλιγκάρια φρέσκα
180ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
600gr σταμναγκάθι
2 μέτριες τομάτες
500ml ζωμό από τα σαλιγκάρια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
3 κ.σ. ελιά ροδέλα
1 κ.σ. κάπαρη (ξεπλένουμε για να μην είναι αλμυρή)
150gr φέτα
2 σφηνάκια ρακή
αλάτι
πιπέρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το ζωμό σαλιγκαριών
- Βάζουμε σε 3lt νερό το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι – όλα χονδροκομμένα
- Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπέρι
- Τα βράζουμε όλα μαζί για 1 ώρα περίπου
- Τέλος, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό που είναι γεμάτος αρώματα και θρεπτικές ουσίες.
- Για τη ζεστή σαλάτα με σαλιγκάρια και σταμναγκάθι
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι
- Όταν πάρει βράση το νερό, βάζουμε το σταμναγκάθι και το βράζουμε περίπου 1 τέταρτο
- Αφού βράσει το σουρώνουμε και το κρυώνουμε με νερό και πάγο για να σταματήσει ο
βρασμός του. Με αυτό το τρόπο θα παραμείνει το σταμναγκάθι τραγανό και καταπράσινο - Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετούμε τα σαλιγκάρια 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι
- Αφού τσιγαριστεί το κρεμμυδάκι ρίχνουμε τη ρακή
- Βάζουμε το ζωμό από τα σαλιγκάρια και βράζουμε για 20 λεπτά
- Αποσύρουμε από τη φωτιά
- Ρίχνουμε το σταμναγκάθι ,την ελιά, τη κάπαρη, τον άνηθο, το μαϊντανό
- Προσθέτουμε και την φέτα σε πολύ μικρά κομμάτια
- Ανακατεύουμε ελαφρά
- Βάζουμε αλάτι αν χρειαστεί.
* Προσοχή! έχουμε βάλει κάπαρη που είναι ήδη αλμυρή. - Τέλος, προσθέτουμε πιπέρι, τη ντομάτα σε κύβους και το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να δώσει τα αρώματά του
TIPS
- * Πως καθαρίζουμε τα φρέσκα σαλιγκάρια σωστά για το ζωμό:
- • Βάζουμε τα σαλιγκάρια την προηγούμενη μέρα (όλο το βράδυ) σε ένα μεγάλο μπολ με αλεύρι και τοποθετούμε απο πάνω μία σίτα για καπάκι. Αυτό το κάνουμε για να φάνε το αλεύρι και να καθαρίσουν εσωτερικά
- Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν είναι όλα ζωντανά. Στη συνέχεια ξεπλένουμετα σαλιγκάρια σε ένα σουρωτήρι με άφθονο νερό και τα τρίβουμε πολύ καλά μεταξύ τους.
- Μετά, τους ρίχνουμε ξύδι και τα τρίβουμε για ακόμα μια φορά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και πάλι άφθονο νερό για να τα ξεβγάλουμε.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια και ανάβουμε τη φωτιά. Έτσι, τα σαλιγκάρια θα βγουν από το καβούκι τους. Αυτό είναι καλό, γιατί θα βράσουν έτσι και θα είναι εύκολο να βγάλουμε την ψίχα τους στο πιάτο μας.
- Όταν το νερό πάρει μια βράση το πετάμε.
- Γεμίζουμε και πάλι την κατσαρόλα μας με φρέσκο νερό και ξεκινάμε την παρασκευή του ζωμού μας.
- Με αυτό τον τρόπο βράζουν τα σαλιγκάρια με τα λαχανικά , μαλακώνει η ψίχα τους και αρωματίζονται
- Προτιμήστε φρέσκα σαλιγκάρια από κατεψυγμένα για να έχετε πιο γευστικό αποτέλεσμα