Τυρόπιτα με ανθότυρο και βαρελίσια φέτα
Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕυκολάκιΜερίδες
12
Προετοιμασία
30
minutesΕκτέλεση
1
hourΈνα πεντανόστιμο παραδοσιακό σνακ για όλες τις ώρες και όλες τις ηλικίες
ΥΛΙΚΑ
150-200ml ελαιόλαδο για την γέμιση
100 ml ελαιόλαδο για το πάνω φύλλο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 lt γάλα, ζεστό ελαφρός όχι καυτό
350 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη)
250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1/2 ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 φύλλα σφολιάτα
1 κ.σ. μαυροσούσαμο
1 κ.σ. σουσάμι λευκό
1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα (φουέ)
- Το καβουρδίζουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα έντονα και σταθερά.
*Θα πρέπει η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι πριν προσθέσουμε την επόμενη και στο τέλος να έχουμε μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα. - Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή.
- Προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το δυόσμο, ελάχιστο αλάτι (αν χρειάζετε) και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε τα 3 αυγά.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι 28×25 εκατοστά και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση τους.
- Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο στο πάνω φύλλο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
- Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της
- Βγάζουμε απο τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα μας λίγο να κρυώσει και την κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε (τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά) και σερβίρουμε
TIPS
- Πρέπει η γέμισή μας να μην είναι ζεστή γιατί μπορεί να τρυπήσει το φύλλο και να βγεί η γέμιση απο έξω.
- Απο πάνω πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε το λάδι γιατί έτσι θα γίνει τραγανή η πίτα μας