Τσίλι κον κάρνε (Chili con carne)
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΜεξικάνικηDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
4
Προετοιμασία
10
minutesΕκτέλεση
1
hour20
minutesΈνα Μεξικάνικο, πικάντικο στιφάδο.
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φέτες μπέικον
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. τσίλι σκόνη
1 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. πάπρικα
2 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
1 μπουκάλι μπύρα 330 ml
1 κ.σ. κακάο
400 γρ. μαύρα φασολιά βρασμένα
λίγες σταγόνες ταμπάσκο
2-3 φρέσκα φρέσκα κρεμμύδια
τριμμένη γραβιέρα ή γκούντα
γιαούρτι με λίγο λεμόνι
τορτίγιας (μεξικάνικες πίτες)
- Για τα corn chips
τορτίγιες φρέσκες
1 κύβο λαχανικών
3 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζουμε πρώτα το ντιπ γιαουρτιού.
- Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ,
- Στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το φαγητό.
- Για το τσίλι κον κάρνε
- Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά για 5′-6′ ώστε να γίνει τραγανό.
- Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Το θρυμματίζουμε.
- Πετάμε όλο το λίπος και κρατάμε μόνο μια κουταλιά, σε δυνατή φωτιά.
- Ροδίζουμε τον κιμά για 8′ διαλύοντας τον σε μικρά κομματάκια και ον κρατάμε σε πιατέλα
- Σε 1 κ.σ. λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4′-5′ σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πελτέ.
- Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά.
- Σβήνουμε με την μπύρα.
- Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Ξαναβάζουμε τον ψημένο κιμά στα υλικά.
- Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φασόλια και λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα για το τσίλι κον κάρνε και να δέσει καλά.
- Ρίχνουμε ταμπάσκο και προσθέτουμε αλάτι.
- Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τρίμματα τραγανό μπέικον, τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και γιαούρτι.
- Σερβίρουμε με ψημένες τορτίγιες ή corn chips.
- Για τα corn chips (τραγανές τορτίγιες)
- Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο ελαιόλαδο.
- Αλείφουμε τις τορτίγιες και σπάμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ώσπου να τραγανίσουν.
TIPS
- Το τριμμένο τυρί, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και η ξινή κρέμα είναι κοινές προσθήκες. Όπως και τα αλμυρά κράκερ, τα τσιπς τορτίγιας ή τα τσιπς καλαμποκιού, το καλαμποκόψωμο, το τυλιγμένο σε ρολό καλαμπόκι ή οι τορτίγιες από αλεύρι και οι χοιρινές ταμάλες.
- Το τσίλι μπορεί επίσης να σερβιριστεί πάνω σε ρύζι ή σε ζυμαρικά όπως σπαγγέτι.