Τσίλι κον κάρνε (Chili con carne)

Τσίλι κον κάρνε (Chili con carne)

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΜεξικάνικηDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

4

Προετοιμασία

10

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

20

minutes

Ένα Μεξικάνικο, πικάντικο στιφάδο.

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 4 φέτες μπέικον

  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • 1 κ.σ. τσίλι σκόνη

  • 1 κ.σ. κύμινο

  • 2 κ.σ. πάπρικα

  • 2 κ.σ. ρίγανη

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1 συσκευασία (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 1 μπουκάλι μπύρα 330 ml

  • 1 κ.σ. κακάο

  • 400 γρ. μαύρα φασολιά βρασμένα

  • λίγες σταγόνες ταμπάσκο

  • 2-3 φρέσκα φρέσκα κρεμμύδια

  • τριμμένη γραβιέρα ή γκούντα

  • γιαούρτι με λίγο λεμόνι

  • τορτίγιας (μεξικάνικες πίτες)

  • Για τα corn chips
  • τορτίγιες φρέσκες

  • 1 κύβο λαχανικών

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το ντιπ γιαουρτιού.
  • Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ,
  • Στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το φαγητό.
  • Για το τσίλι κον κάρνε
  • Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά για 5′-6′ ώστε να γίνει τραγανό.
  • Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Το θρυμματίζουμε.
  • Πετάμε όλο το λίπος και κρατάμε μόνο μια κουταλιά, σε δυνατή φωτιά.
  • Ροδίζουμε τον κιμά για 8′ διαλύοντας τον σε μικρά κομματάκια και ον κρατάμε σε πιατέλα
  • Σε 1 κ.σ. λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4′-5′ σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πελτέ.
  • Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά.
  • Σβήνουμε με την μπύρα.
  • Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Ξαναβάζουμε τον ψημένο κιμά στα υλικά.
  • Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φασόλια και λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
  • Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα για το τσίλι κον κάρνε και να δέσει καλά.
  • Ρίχνουμε ταμπάσκο και προσθέτουμε αλάτι.
  • Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τρίμματα τραγανό μπέικον, τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και γιαούρτι.
  • Σερβίρουμε με ψημένες τορτίγιες ή corn chips.
  • Για τα corn chips (τραγανές τορτίγιες)
  • Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο ελαιόλαδο.
  • Αλείφουμε τις τορτίγιες και σπάμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ώσπου να τραγανίσουν.

TIPS

  • Το τριμμένο τυρί, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και η ξινή κρέμα είναι κοινές προσθήκες. Όπως και τα αλμυρά κράκερ, τα τσιπς τορτίγιας ή τα τσιπς καλαμποκιού, το καλαμποκόψωμο, το τυλιγμένο σε ρολό καλαμπόκι ή οι τορτίγιες από αλεύρι και οι χοιρινές ταμάλες.
  • Το τσίλι μπορεί επίσης να σερβιριστεί πάνω σε ρύζι ή σε ζυμαρικά όπως σπαγγέτι.