Σπιτικά πατατάκια

Σπιτικά πατατάκια

Course: ΟρεκτικάCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

4

μερίδες
Προετοιμασία

40

minutes
Αναμονή

20

minutes

Πατατάκια καλύτερα από οποιαδήποτε αγοραστά έχεις δοκιμάσει ποτέ!

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μεγάλες πατάτες Νάξου

  • ηλιέλαιο (ή άλλο λάδι για τηγάνισμα)

  • αλάτι

  • ρίγανη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ξεπλένουμε με νερό.
  • Με μαντολίνο τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις καλύπτουμε με αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 15-20 λεπτά.
  • Απλώνουμε χαρτί κουζίνας σε ένα ταψάκι ή πιάτο και τοποθετούμε επάνω μια στρώση από κομμένες πατάτες.
  • Από πάνω τους απλώνουμε πάλι χαρτί κουζίνας και ξανά μια στρώση πατάτες κ.ο.κ., ώστε να τις στεγνώνουμε καλά πριν μπουν στο τηγάνι.
  • Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι προσθέτουμε μπόλικο λάδι, για να βυθίζονται οι πατάτες μέσα κατά το τηγάνισμα.
  • Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι προσθέτουμε μέσα 1-2 χούφτες πατάτες.
    *Όταν τις ρίχνουμε στο τηγάνι, τις χωρίζουμε αν τυχόν έχουν κολλήσει μεταξύ τους κατά το στέγνωμα.
  • Δεν τις κουνάμε αρχικά καθόλου. Μόλις δούμε ότι σχηματίζεται ελαφρώς κρούστα, τότε τις κουνάμε απαλά με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι.
  • Μόλις τα πατατάκια αρχίσουν να ροδίζουν και να τα αισθανόμαστε τραγανά, τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή σπάτουλα και τα μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίζουν.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι –και ρίγανη, αν θέλουμε– όσο είναι ζεστές για να κολλήσει πάνω τους, και τα μεταφέρουμε σε πιάτο να κρυώσουν (εκτός αν πρόκειται να τα σερβίρουμε ζεστά).

TIPS

  • Οι πατάτες που θα πάρουμε πρέπει να είναι φρέσκες και κατάλληλες για τηγάνι, όπως οι πατάτες Νάξου.
  • Αφού τις καθαρίσουμε και τις κόψουμε, τις μουλιάζουμε σε αλατισμένο νερό και πριν τις τηγανίσουμε τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
  • Το λάδι μας θέλουμε να είναι καθαρό και κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος πρέπει να είμαστε από πάνω και να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία για να μην αρπάξουν τα πατατάκια.
  • Αυτά τα λαχταριστά, εθιστικά πατατάκια τρώγονται φυσικά ζεστά, μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι, αλλά τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσουν γίνονται σαν τα κλασικά πατατάκια που αγοράζουμε, αλλά ακόμα καλύτερα, γιατί είναι αγνά και σπιτικά. Αφού κρυώσουν, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε κάποιο δοχείο που κλείνει ερμητικά, π.χ. μεταλλικό, και να τα διατηρήσουμε για 3-4 ημέρες