Σπανακόπιτα χωριάτικη

Σπανακόπιτα χωριάτικη

Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

12

Προετοιμασία

29

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

Τραγανό φύλλο μέχρι την τελευταία μπουκιά και με γέμιση γεμάτη αρώματα!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)

  • 5 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα

  • 10 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά) με τα φύλλα τους κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο

  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)

  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)

  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)

  • 2 μεγάλα αυγά

  • 1/2 φλ. τραχανά

  • 450 γραμ. ώριμη σκληρή φέτα σε χοντρά τρίμματα

  • 200 ml συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ (1 μικρό κουτί)

  • 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1/4 φλ. νερό

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καταρχήν, τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καλά πλυμένα και στραγγισμένα για να μην ποτίσει το φύλλο της πίτας.
  • Τα χοντροκόβουμε σε μεγάλη μπασίνα (μπολ).
  • Ρίχνουμε ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό) αλάτι και πιπέρι
  • Τα τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε
  • Σε μικρή μπασίνα χτυπάμε τα αυγα, το εβαπορέ γαλα και το ελαιολαδο.
  • Ρίχνουμε το μισό μιγμα για τη γέμιση στα χόρτα και ανακατεύουμε καλά
  • Στο υπόλοιπο μιγμα αυγού ρίχνουμε λίγο νερό (περίπου 50 ml). για να αραιώσει η υφή
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί, 40 ή 42 εκατοστά.
  • Στρώνουμε το πρώτο μεγάλο φύλλο και φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Ραντίζουμε με λίγο μιγμα αυγού.
  • Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα να θυμίζουν σπανακοπιτα της γιαγιας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
  • Τα ραντίζουμε ελαφρά με μείγμα αυγού.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
  • Σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζουμε ενδιάμεσα από πάνω.
  • *Τα πάνω φύλλα να μην εξέχουν.
  • Δεν αφήνουμε πολύ ζυμάρι στον κόθρο (το στρίψιμο των φύλλων περιμετρικά της πίτας για να ενωθούν τα πάνω με τα κάτω φύλλα).
  • Στρίβουμε ό,τι εξέχει σε κόθρο.
  • Ραντίζουμε με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ραντίζουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
  • Μπορούμε να την ενισχύσουμε με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή μυρωνολάχανα (καυκαλήθρες, μυρώνια) ή λίγα άγρια αγγιναράκια βουνού και σταμναγκάθι.

TIPS

  • *Δες όλα τα μυστικά για την τέλεια σπανακόπιτα εδώ