Σαλιγκάρια σαγανάκι

Σαλιγκάρια σαγανάκι

Course: ΟρεκτικάCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

6

Προετοιμασία

30

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

40

minutes

Ιδιαίτερο πιάτο για πραγματικούς μερακλήδες

ΥΛΙΚΑ

  • Για τα σαλιγκάρια σαγανάκι
  • 1,2 Kg σαλιγκάρια φρέσκα

  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 4 μεγάλες τομάτες

  • 1 κ.σ κοφτή πελτέ τομάτας

  • 1 πρέζα ζάχαρη

  • 600 ml ζωμό σαλιγκαριών

  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

  • 300γρ φέτα

  • 0.5 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό

  • 1 ξυλαράκι κανέλα

  • 3 μπαχάρια

  • 1 φύλλο δάφνης

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για το ζωμό σαλιγκαριών
  • 2Lt νερό

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο χονδρό

  • 2 καρότα

  • 2 κλωνάρια σέλερι

  • 1 μέτριο κρεμμύδ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε 2 lt νερού
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι – όλα χονδροκομμένα
  • Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπέρι,
  • Τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 1 ώρα
  • Τέλος, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό που είναι γεμάτος αρώματα και θρεπτικές ουσίες.
  • Για τα σαλιγκάρια σαγανάκι
  • Βάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα σαλιγκάρια, τα κρεμμύδια και το
    σκόρδο
  • Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια
  • Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τα μπαχάρια,το φύλλο δάφνης και ξύλο κανέλας
  • Όταν εξατμιστεί λίγο το κρασί ρίχνουμε τον πελτέ τομάτας
  • Ανακατεύουμε 2-3 φορές
  • Ριχνουμε τις φρέσκιες ντομάτες, που τις έχουμε περάσει από το μούλτι
  • Ρίχνουμε και τη ζάχαρη
  • Τέλος προσθέτουμε το ζωμό
  • Το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά (προσθέτουμε ζωμό αν χρειαστεί).
  • Αφού βράσει και δέσει η σάλτσα μας αποσύρουμε από την φωτιά
  • Ρίχνουμε τον φρέσκο μαϊντανό
  • Ανακατεύομαι ελαφρά.
  • Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας και την αφήνουμε να πέσει πάνω από τα σαλιγκάρια και την καραμελωμένη σάλτσα σαν βροχή για να καλύψει όλο το φαγητό
  • Ανακατεύουμε ελαφρώς για να πάει η φέτα παντού.
  • Αρχίζοντας να λιώνει σιγά σιγά βγάζει τα αρώματά της και δένει με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τότε έχουμε ένα τέλειο θρεπτικό αρωματικό αποτέλεσμα.
  • Σερβίρουμε και στολίζουμε με λίγο φέτα και φρέσκο μαϊντανό

TIPS

  • * Πως καθαρίζουμε τα φρέσκα σαλιγκάρια σωστά για το ζωμό:
  • Βάζουμε τα σαλιγκάρια την προηγούμενη μέρα (όλο το βράδυ) σε ένα μεγάλο μπολ με αλεύρι και τοποθετούμε απο πάνω μία σίτα για καπάκι. Αυτό το κάνουμε για να φάνε το αλεύρι και να καθαρίσουν εσωτερικά.
  • Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν είναι όλα ζωντανά. Στη συνέχεια ξεπλένουμετα σαλιγκάρια σε ένα σουρωτήρι με άφθονο νερό και τα τρίβουμε πολύ καλά μεταξύ τους.
  • Μετά, τους ρίχνουμε ξύδι και τα τρίβουμε για ακόμα μια φορά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και πάλι άφθονο νερό για να τα ξεβγάλουμε.
  • Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια και ανάβουμε τη φωτιά. Έτσι, τα σαλιγκάρια θα βγουν από το καβούκι τους. Αυτό είναι καλό, γιατί θα βράσουν έτσι και θα είναι εύκολο να βγάλουμε την ψίχα τους στο πιάτο μας.
  • Όταν το νερό πάρει μια βράση το πετάμε.
  • Γεμίζουμε και πάλι την κατσαρόλα μας με φρέσκο νερό και ξεκινάμε την παρασκευή του ζωμού μας.
  • Με αυτό τον τρόπο βράζουν τα σαλιγκάρια με τα λαχανικά , μαλακώνει η ψίχα τους και αρωματίζονται