Ρώσικη σαλάτα

Ρώσικη σαλάτα

Course: ΑλοιφέςCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

6

Προετοιμασία

10

minutes
Εκτέλεση

15

minutes

Η κλασσική πεντανόστιμη ελληνική εκδοχή της γνωστής ρωσικής σαλάτας Olivier

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μέτριες πατάτες

  • 1 φλ. αρακά

  • 3 καρότα τρυφερά

  • 3 αγγουράκια τουρσί

  • 2 παντζάρια μέτρια

  • 1 φλ. μαγιονέζα

  • 2 βρασμένα σφιχτά αυγά

  • 1 κ.σ κάπαρη ψιλοκομμένη

  • 2 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο

  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

  • ξίδι

  • χυμό από λεμόνι

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πρώτα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 12΄. Θέλουμε οι πατάτες για τη ρώσικη σαλάτα να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, γιατί πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.
  • Στα τελευταία 5΄ του βρασμού προσθέτουμε τα καρότα.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο.
  • Όταν περάσουν τα 12΄ και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά.
  • Αφήνουμε για 1΄ και βάζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι.
  • Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό στα λαχανικά ώστε να κοπεί ο βρασμός και να κρατήσουν τα λαχανικά το έντονο το χρώμα τους.
  • Σουρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίσουν τελείως.
  • Έχουμε βράσει τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν
    *Μπορείτε κάλλιστα, να χρησιμοποιήσετε παντζάρια στον ατμό – εμπορίου
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και τα βραστά αυγά.
  • Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, τα βρασμένα παντζάρια, τα ψιλοκομμένα αυγά, τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε
  • Περιχύνουμε με λίγο ξίδι και λίγο χυμό λεμόνι.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
  • Ανακατεύουμε.
  • Τέλος, προσθέτουμε λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη
  • Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχει τη γεύση που θέλουμε
  • Παγώνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε δροσερή σε μπολ ή σε πιατέλα ανοιχτή με καρδίες μαρουλιού.

TIPS

  • Η Ρωσική σαλάτα, οπως την αποκαλούμε στην Ελλάδα, κατάγεται από τη Ρωσία. Εκεί έχει το όνομα του chef που την εμπνεύστηκε και την σύστησε στην ελίτ, Olivier. Ο chef Olivier πολλές φορές φορές τη σέρβιρε με κυνήγι, ζαμπόν ή θαλασσινά, χαβιάρι, ή μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, βάζοντας μέσα το μεσογειακό στοιχείο, το ελαιόλαδο και την κάπαρη.