Ρώσικη σαλάτα
Course: ΑλοιφέςCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: ΕυκολάκιΜερίδες
6
Προετοιμασία
10
minutesΕκτέλεση
15
minutesΗ κλασσική πεντανόστιμη ελληνική εκδοχή της γνωστής ρωσικής σαλάτας Olivier
ΥΛΙΚΑ
3 μέτριες πατάτες
1 φλ. αρακά
3 καρότα τρυφερά
3 αγγουράκια τουρσί
2 παντζάρια μέτρια
1 φλ. μαγιονέζα
2 βρασμένα σφιχτά αυγά
1 κ.σ κάπαρη ψιλοκομμένη
2 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
ξίδι
χυμό από λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πρώτα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
- Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 12΄. Θέλουμε οι πατάτες για τη ρώσικη σαλάτα να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, γιατί πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.
- Στα τελευταία 5΄ του βρασμού προσθέτουμε τα καρότα.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο.
- Όταν περάσουν τα 12΄ και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά.
- Αφήνουμε για 1΄ και βάζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι.
- Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό στα λαχανικά ώστε να κοπεί ο βρασμός και να κρατήσουν τα λαχανικά το έντονο το χρώμα τους.
- Σουρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίσουν τελείως.
- Έχουμε βράσει τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν
*Μπορείτε κάλλιστα, να χρησιμοποιήσετε παντζάρια στον ατμό – εμπορίου - Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και τα βραστά αυγά.
- Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, τα βρασμένα παντζάρια, τα ψιλοκομμένα αυγά, τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε
- Περιχύνουμε με λίγο ξίδι και λίγο χυμό λεμόνι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
- Ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη
- Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχει τη γεύση που θέλουμε
- Παγώνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για να τη σερβίρουμε δροσερή σε μπολ ή σε πιατέλα ανοιχτή με καρδίες μαρουλιού.
TIPS
- Η Ρωσική σαλάτα, οπως την αποκαλούμε στην Ελλάδα, κατάγεται από τη Ρωσία. Εκεί έχει το όνομα του chef που την εμπνεύστηκε και την σύστησε στην ελίτ, Olivier. Ο chef Olivier πολλές φορές φορές τη σέρβιρε με κυνήγι, ζαμπόν ή θαλασσινά, χαβιάρι, ή μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, βάζοντας μέσα το μεσογειακό στοιχείο, το ελαιόλαδο και την κάπαρη.