Pizza burger

Pizza burger

Course: ΣνακCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

6

Προετοιμασία

1

hour 

30

minutes
Εκτέλεση

40

minutes

Μια μοναδική συνταγή που παντρεύει δυο από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο

  • 4-5 κ.σ. φρυγανιά

  • 1 κρεμμύδι τριμμένο

  • 8 φέτες τυρί τσένταρ

  • 2 κ.σ. μουστάρδα

  • 2 κ.σ. κέτσαπ

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για το ψωμί σαν πίτσα
  • 750 -800 γρ. αλεύρι δυνατό

  • 550 γρ. νερό χλιαρό

  • 1 ½ κύβο νωπή μαγιά (40 γρ.)

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 πρέζες ζάχαρη

  • 2 κ.γ. αλάτι

  • Για το σερβίρισμα
  • λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα

  • αγγουράκια πίκλες

  • φύλλα μαρούλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τα Burger στο ταψί
  • Ζυμώνουμε σε μπολ τον κιμά με κρεμμύδι, φρυγανιά, κέτσαπ μουστάρδα και αλατοπίπερο.
  • Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί και απλώνουμε το μίγμα κιμά σαν τεράστιο μπιφτέκι. Πατάμε την επιφάνεια να ισιώσει.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′.
  • Στραγγίζουμε τα υγρά του κιμά.
  • Απλώνουμε τις φέτες τσένταρ σε όλη την επιφάνεια
  • Αφήνουμε στο φούρνο 2-3′ να λιώσει το τυρί.
  • Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίζουμε το ψωμί πίτσας.
  • Γαρνίρουμε το μπέργκερ με πίκλα, μαρούλι, ντομάτα ή σάλτσες.
  • Για το ψωμί πίτσας
  • Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
  • Προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
  • Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
  • Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
  • Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  • Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  • Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε χοντρό μακρόστενο φύλλο και κόβουμε τετράγωνα μικρά ή μεγάλα κομμάτια ζύμης.
  • Τα αραδιάζουμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα με κενό μεταξύ τους και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
  • Τα ψήνουμε στους 200ºC για 15′.
  • Αφού ψηθούν τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με ένα κομμάτι burger.