Pizza burger
Course: ΣνακCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
6
Προετοιμασία
1
hour30
minutesΕκτέλεση
40
minutesΜια μοναδική συνταγή που παντρεύει δυο από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων.
ΥΛΙΚΑ
1 kg κιμά μοσχαρίσιο
4-5 κ.σ. φρυγανιά
1 κρεμμύδι τριμμένο
8 φέτες τυρί τσένταρ
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. κέτσαπ
αλάτι
πιπέρι
- Για το ψωμί σαν πίτσα
750 -800 γρ. αλεύρι δυνατό
550 γρ. νερό χλιαρό
1 ½ κύβο νωπή μαγιά (40 γρ.)
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πρέζες ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
- Για το σερβίρισμα
λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα
αγγουράκια πίκλες
φύλλα μαρούλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τα Burger στο ταψί
- Ζυμώνουμε σε μπολ τον κιμά με κρεμμύδι, φρυγανιά, κέτσαπ μουστάρδα και αλατοπίπερο.
- Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί και απλώνουμε το μίγμα κιμά σαν τεράστιο μπιφτέκι. Πατάμε την επιφάνεια να ισιώσει.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′.
- Στραγγίζουμε τα υγρά του κιμά.
- Απλώνουμε τις φέτες τσένταρ σε όλη την επιφάνεια
- Αφήνουμε στο φούρνο 2-3′ να λιώσει το τυρί.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίζουμε το ψωμί πίτσας.
- Γαρνίρουμε το μπέργκερ με πίκλα, μαρούλι, ντομάτα ή σάλτσες.
- Για το ψωμί πίτσας
- Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη. - Προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
- Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
- Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
- Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
- Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
- Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε χοντρό μακρόστενο φύλλο και κόβουμε τετράγωνα μικρά ή μεγάλα κομμάτια ζύμης.
- Τα αραδιάζουμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα με κενό μεταξύ τους και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
- Τα ψήνουμε στους 200ºC για 15′.
- Αφού ψηθούν τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με ένα κομμάτι burger.