Πατάτες γιαχνί (μπλουμ)

Πατάτες γιαχνί (μπλουμ)

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

4

Προετοιμασία

4

minutes
Εκτέλεση

30

minutes

Το γρήγορο νόστιμο φαγητό της Ελληνίδας μάνας!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες μέτριες

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 3-4 κόκκους μπαχάρι

  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας (ντοματοπελτέ)

  • αλάτι

  • πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε στα τέσσερα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά ωσότου να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν μέσα στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας.
  • Αφήνουμε να ψηθεί ο πελτές για 1′ και να βγάλει τα αρώματα του.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες.
  • Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό ρίχνουμε τη δάφνη το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες, για περίπου 25′.
    * Προσοχή όμως να μη λιώσουν.

TIPS

  • Μη βάζετε ποτέ καυτό νερό στην αρχή του μαγειρέματος, γιατί οι πατάτες θα σκάσουν και θα διαλυθούν στη διάρκεια του βρασμού. Αντίθετα αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό κατά την διάρκεια βρασμού τότε πρέπει να είναι ζεστό για να μην κοπεί ο βρασμός τους.
  • Οι πατάτες γιαχνί συνεχίζουν και ψήνονται για τα επόμενα 5′ που θα κατεβάσετε την κατσαρόλα από την εστία. Γι αυτό τον λόγο όταν τις αποσύρετε από από την εστία πρέπει να έχουν και λίγο ζουμάκι αλλιώς αν έχουν ελάχιστη σάλτσα θα τη ρουφήξουν τα επόμενα 5′ λεπτά και θα στεγνώσουν τελείως.
  • Οι πατάτες μπλουμ θέλουν στην αρχή δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μετά, χαμηλώστε σε μέτρια φωτιά ώστε να μη χτυπιούνται στην κατσαρόλα με τον βρασμό και λιώσουν.
  • Τρώγονται πάντα ζεστές και είναι πεντανόστιμες με τυρί φέτα σε περίοδο που δεν νηστεύετε.
  • Αν περισσέψουν, γίνονται μια τέλεια πατατοσαλάτα.