Οσπριάδα
Course: ΣούπαCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕυκολάκιΜερίδες
6
Προετοιμασία
10
minutesΕκτέλεση
1
hour50
minutesΈνας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Ιδανική για vegan διατροφή, αθλητές, ή για τη νηστεία!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο οσπριάδα (ανάμεικτα όσπρια για σούπα)
2 ξερά κρεμμύδια
2 πράσα
2 καρότα
1 καυτερή πιπεριά προεραιτικα λίγα κλωνάρια σέλινο
1/2 έως 3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λεμόνι για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε πρώτα τα ανάμεικτα όσπρια σε μία κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζουμε για 1 ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά.
- Όποτε είναι αναγκαίο ξαφρίζουμε. Ανάλογα με την ποικιλία οσπρίων που έχει μέσα η οσπριάδα το σκούρο χρώμα ποικίλει.
- Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε μόνο ζεστό νερό από το βραστήρα.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Η καυτερή πιπεριά είναι προαιρετική.
- Προσθέτουμε στα μισοβρασμένα όσπρια όλα τα λαχανικά και βράζουμε τη σούπα για 30′ επιπλέον.
- Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε να βράσει για 10΄ επιπλέον, μέχρι να χυλώσει και να πήξει. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια παχιά, πυκνή σούπα.
TIPS
- Μπορείτε να κάνετε οσπριάδα κοκκινιστή, προσθέτοντας 1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας ή ντομάτες κον κασέ
- Η προσθήκη ρυζιού στην οσπριάδα θα απογειώσει τη διατροφική αξία του πιάτου. Ιδανική επιλογή για όσους αθλούνται αλλά και όσους θέλουν να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή. Απλά, προσθέστε 1 φλ. καστανό ρύζι στο τελευταίο τέταρτο του βρασμού. Ρύζι απλό ή καστανό για μια πιο υγιεινή διατροφή.
- Σερβίρετε την οσπριάδα ζεστή με φρέσκο ψωμί κι ελιές, για ένα χορτοφαγικό ή νηστίσιμο γεύμα.