Οσπριάδα

Οσπριάδα

Course: ΣούπαCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

6

Προετοιμασία

10

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

50

minutes

Ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Ιδανική για vegan διατροφή, αθλητές, ή για τη νηστεία!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο οσπριάδα (ανάμεικτα όσπρια για σούπα)

  • 2 ξερά κρεμμύδια

  • 2 πράσα

  • 2 καρότα

  • 1 καυτερή πιπεριά προεραιτικα λίγα κλωνάρια σέλινο

  • 1/2 έως 3/4 φλ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • λεμόνι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε πρώτα τα ανάμεικτα όσπρια σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζουμε για 1 ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά.
  • Όποτε είναι αναγκαίο ξαφρίζουμε. Ανάλογα με την ποικιλία οσπρίων που έχει μέσα η οσπριάδα το σκούρο χρώμα ποικίλει.
  • Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε μόνο ζεστό νερό από το βραστήρα.
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Η καυτερή πιπεριά είναι προαιρετική.
  • Προσθέτουμε στα μισοβρασμένα όσπρια όλα τα λαχανικά και βράζουμε τη σούπα για 30′ επιπλέον.
  • Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  • Αφήνουμε να βράσει για 10΄ επιπλέον, μέχρι να χυλώσει και να πήξει. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια παχιά, πυκνή σούπα.

TIPS

  • Μπορείτε να κάνετε οσπριάδα κοκκινιστή, προσθέτοντας 1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας ή ντομάτες κον κασέ
  • Η προσθήκη ρυζιού στην οσπριάδα θα απογειώσει τη διατροφική αξία του πιάτου. Ιδανική επιλογή για όσους αθλούνται αλλά και όσους θέλουν να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή. Απλά, προσθέστε 1 φλ. καστανό ρύζι στο τελευταίο τέταρτο του βρασμού. Ρύζι απλό ή καστανό για μια πιο υγιεινή διατροφή.
  • Σερβίρετε την οσπριάδα ζεστή με φρέσκο ψωμί κι ελιές, για ένα χορτοφαγικό ή νηστίσιμο γεύμα.