Όλα τα μυστικά που χρειάζεσαι για να μαγειρεύεις το απόλυτα ζουμερό και πεντανόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο κάθε φορά
Το κοτόπουλο στο φούρνο είναι σίγουρα ένα από τα κλασσικά πιάτα στο κυριακάτικο τραπέζι κάθε οικογένειας, εδώ στην Ελλάδα. Μια αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων. Πως όμως θα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα κάθε φορά; Τι πρέπει να ξέρεις; Τι να κάνεις και τι να αποφεύγεις;
Ας δούμε τα πιο κοινά ερωτήματα στο θέμα και ας τα απαντήσουμε ένα -ένα
Πως θα γίνει το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, ζουμερό και με τραγανή πέτσα;
Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.
Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δύο για να πάρει αρώματα.
Γιατί πρέπει να το δένω στο φούρνο;
Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει ωραία το σχήμα του και να κρατήσει όλα τα ζουμιά του στο ψήσιμο.
Πώς θα το αρωματίσω;
Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.
Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τις σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες με την φλούδα τους, στην κοιλιά του πουλερικού ή μέσα στο ταψί, για να δώσετε υπέροχο άρωμα στο φαγητό σας. Το ψημένο σκόρδο μετατρέπεται σε μια γλυκιά κρέμα, με απαλή επίγευση σκόρδου.
Πολλές φορές αυτή τη γλυκιά κρέμα σκόρδου, τη χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε μια σάλτσα ή μια βινεγκρέτ.
Σε τι θερμοκρασία το ψήνω;
Ψήνουμε το κοτόπουλο στην προτεινόμενη θερμοκρασία της κάθε συνταγής. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο.
Πως θα γίνει ζουμερό ;
Αφού ψηθεί το κοτόπουλο στο φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνεια με την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος.
Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο στο φούρνο! Γίνεται;
Εάν δεν έχεις χρόνο και θέλεις σε 45′ να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι, ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας και ψήνεται πιο γρήγορα όπως στη συνταγή κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα.
Εάν θέλετε ένα ακόμα πιο γευστικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, ακουμπήστε 2 -3 φέτες μπέικον στο στήθος του κοτόπουλου την ώρα που ψήνεται!