Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα

Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα

Course: ΟρεκτικάCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

4

Προετοιμασία

5

minutes
Εκτέλεση

10

minutes

Ετοιμάστε τα ούζα και απολαύστε τον τέλειο μεζέ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ. φρέσκα μύδια ψίχα

  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 3 ώριμες σφιχτές ντομάτες (χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένες)

  • 1/2 φρέσκια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή λίγο μπούκοβο)

  • 200 γραμ. φέτα λίγη ρίγανη ή θυμάρι

  • μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμα

  • αλάτι (προαιρετικά και με προσοχή)

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ μέχρι να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, καθώς και την πιπεριά
  • Σοτάρουμε για περίπου 1′.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.
  • Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό που θα στάξει.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε ότι υγρό έχουμε κρατήσει από τα μύδια.
  • Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.
  • Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα.
  • Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.
  • Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
  • Σερβίρουμε αμέσως τα μύδια με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.

TIPS

  • Παραδοσιακά το σαγανάκι γίνονται στο σκεύος σαγανάκι, ένα μικρό τηγάνι με δυο χερούλια. Μάλιστα, παραδοσιακά, σερβίρονται και στο ίδιο σκεύος.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια. Η αναλογία για 500 γραµ. μυδόψυχα, είναι 2 κιλά φρέσκα με κέλυφος.
  • Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα.
  • Όσα μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.
  • Καθαρίζουμε το μουστάκι από τα μύδια τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.
  • Όσα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα τα πετάτε.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄. Όταν ανοίξουν, αφαιρείτε την ψίχα και τη χρησιμοποιείτε είτε σαν μυδόψυχα για σαγανάκι όπως εδώ είτε για τηγανητά ή πιλάφι κλπ.
  • Μην τα παραβράζετε. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.
  • Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα μύδια είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό τους αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα.
  • Αν θέλετε μπορείτε να γκρατινάρετε το σαγανάκι στο γκριλ για λίγα λεπτά. Μέχρι να λιώσει η φέτα.