Μουσακάς

Μουσακάς

Course: Κυρίως πιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

12

Προετοιμασία

45

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

Με πολλές ή λίγες θερμίδες, αυτό είναι σίγουρα το πιάτο που μυρίζει Ελλάδα!

ΥΛΙΚΑ

  • 4 πατάτες μεγάλες

  • 5 φλάσκες μελιτζάνες

  • 4 κολοκύθια

  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

  • αλάτι

  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 1/3 φλ. κονιάκ

  • 1 δαφνόφυλλο

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1 πρέζα ζάχαρη

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για την μπεσαμέλ
  • 1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου

  • 6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ

  • 2 αυγά

  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο

  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τη σάλτσα κιμά
  • Ροδίζουμε πρώτα τον κιμα στο ελαιολαδο σε δυνατή φωτιά.
  • Αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμυδι και το σκορδο.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμυδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτε ντοματας τρίβοντας τη βάση της κατσαρολας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτες.
  • Σβήνουμε με το κονιακ.
  • Προσθέτουμε τις ντοματες, τη ζαχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμα για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
  • Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε αλατι και πιπερι και σιγοβράζουμε τον κιμα για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
  • Αφού γίνει ο κιμας, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
  • Ετοιμάζουμε τα λαχανικα.
  • Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή.
  • Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
  • Κόβουμε τις μελιτζανες, τα κολοκυθια και τις πατατες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
  • Αραδιάζουμε μελιτζανες και κολοκυθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιολαδο.
  • Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
  • Τα ψήνουμε στους 200ºC βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν.
    *Προσοχή να μην ξεραθούν.
  • Τηγανίζουμε τις πατατες σε ελαιολαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
    *Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατατες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Για την μπεσαμέλ
  • Βάζουμε σε κατσαρολα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγα και το τυρι.
  • Ανακατεύοντας με συρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
  • Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε την κρεμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγα χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το συρμα τα ενσωματώνουμε στην κρεμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρι.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
  • Ελέγχουμε το αλατι, το πιπερι και το μοσχοκαρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
  • Σε μεγάλο βαθύ ταψι (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατατες.
  • Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκυθια.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτυρι.
  • Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζανες.
  • Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμα.
  • Σκεπάζουμε τον κιμα με τις υπόλοιπες μελιτζανες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
  • Ψήνουμε στους 180 με 200ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
  • Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτυρι.
  • Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

TIPS

  • Πριν σερβίρουμε, από το ταψι αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμι, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λαδια.
  • Δες όλα τα μυστικά για τον τέλειο μουσακά εδώ