Μοσχαράκι κοκκινιστό (ροστ μπιφ)
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
8
Προετοιμασία
20
minutesΕκτέλεση
2
hours20
minutesΗ τέλεια συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι μας
ΥΛΙΚΑ
1.200 γραμ. μοσχαράκι (σπάλα, στήθος ή κιλότο ολόκληρο κομμάτι)
3-4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
2 καρότα
1 κλ. σέλερι
1 κ.σ. πελτέ
22 συσκευασίες αποφλοιωμένα ολόκληρα πομοντόρια
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
λίγο νερό ζεστό (ή ζωμό κρέατος)
1 δαφνόφυλλο
μπαχάρι
γαρύφαλλο
κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα στον πάγκο μας ή κόβουμε σε δοντάκια τις σκελίδες
- Τα αλατοπιπερώνουμε καλά με μπόλικο αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε
- Τρυπάμε κατά τόπους το κρέας με μυτερό μαχαίρι και μπήγουμε τα σκόρδα με το αλατοπίπερο μέσα στο κρέας με το δάχτυλο.
- Δένουμε το κρέας για να κρατήσει το σχήμα του.
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω για περίπου 7-8 λεπτά ώσπου να κάνει κρούστα.
- Το βάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο για λίγο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά
- Ρίχνουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να μαραθούν για 4-5´ ανακατεύοντας.
*Τα λαχανικά μπορείτε να τα ψιλοκόψετε όλα στο μπλέντερ με διακεκομμένο χτύπημα όχι όμως να τα πολτοποιήσετε. Τα θέλουμε σε κομματάκια σαν μπρινουάζ 3-4 χιλιοστά. - Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
- Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί
- Βάζουμε το κρέας με όλα τα ζουμάκια του ξανά στην σάλτσα.
- Λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τα ολόκληρα αποφλοιωμένα πομοντόρια (ντομάτες) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό περίπου 2 φλ.
- Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι
- Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα (περίπου για 2 ώρες).
* Ο χρόνος βρασμού, πάντα εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι το κρέας - Αφού μαλακώσει το κρέας το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε μέσα στην σάλτσα του, να σιγοβράζει για 10 -15′ λεπτά επιπλέον και να ρουφήξει τη σάλτσα.
- Δένουμε σε ένα τουλπάνι 2-3 γαρίφαλα 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος.
- Τα φήνουμε για λίγα λεπτά και μετά τα αφαιρούμε, ώστε να αναρωτιούνται όλοι αν έχει η δεν έχει το κοκκινιστό μας μπαχαρικά.
- Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
TIPS
- Μάθε τα μυστικά και τις τεχνικες για να μαγειρεύεις το μοσχαράκι κοκκινιστό σαν επαγγελματίας, εδώ