Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: Παραδοσιακή
Μερίδες

4

servings
Προετοιμασία

40

minutes
Εκτέλεση

20

minutes

Η πεντανόστιμη μαμαδίστικη εκδοχή του αγαπημένου παραδοσιακού πιάτου

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες

  • λίγο ελαιόλαδο

  • θυμάρι

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκόρδο τριμμένο

  • 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1 καρότο τριμμένο

  • 1/2 ξύλο κανέλας

  • 1 πρέζα ζάχαρη

  • 1/4 φλ. κονιάκ

  • 1 δαφνόφυλλο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για τη μπεσαμέλ
  • 2 κ.σ. αλεύρι

  • 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα

  • 1 αυγό

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τις μελιτζάνες
  • Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.
  • Χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
  • Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.
  • Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για τις μελιτζάνες παπουτσάκια στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για να ψηθεί καλά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά (μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του).
  • Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και μετά, τα αφαιρούμε.
  • Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και ταυτόχρονα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  • Μελιτζάνες παπουτσάκια
  • Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
  • Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.