Mac and cheese

Mac and cheese

Course: ΚυρίωςCuisine: ΑμερικάνικηDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

8

Προετοιμασία

15

minutes
Εκτέλεση

30

minutes

Μια πανεύκολη συνταγή, πλούσια σε υφές και γεύση.

ΥΛΙΚΑ

  • Για την κρούστα
  • 2 φέτες ψωμί του τοστ

  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

  • Για τα ζυμαρικά
  • 300 γραμ. κοφτό μακαρονάκι

  • αλάτι

  • Για τη σάλτσα 4 τυριά
  • 1 φλ νερό

  • 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

  • 2 ½ κουταλιες αλεύρι

  • 1 φλ γραβιέρα τριμμένη

  • 1 φλ κασέρι

  • 1 φλ. κεφαλοτύρι

  • 2 κ.σ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί

  • 3 φλ. γάλα

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε μικρό πυρίμαχο σκεύος (τετράγωνο ή οβάλ μικρό πυρέξ).
  • Τρίβουμε το ψωμί σε ψίχουλα στο μπλέντερ.
  • Το βάζουμε σε μπολ.
  • Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε να βραχούν τα ψίχουλα.
  • Για τη σάλτσα 4 τυριά
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε.
  • Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το κάθε τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά στην κρεμά.
  • Ανακατεύουμε, τρίβουμε μοσχοκάρυδο κι αλατίζουμε αν χρειάζεται.
  • Για τα ζυμαρικά
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφει η συσκευασία.
  • Στραγγίζουμε καλά για τα μακαρόνια φούρνου και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τυριών.
  • Ανακατεύουμε.
  • Τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε τα τυριά που κρατήσαμε.
  • Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα.
  • Ψήνουμε το μακ εντ τσιζ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 25 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η κρούστα.

TIPS

  • Για την σάλτσα 4 τυριά με τα Mac and cheese, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά κίτρινα της επιλογής σας. Αυτά λιώνουν και δίνουν μαστιχωτή υφή στα ζυμαρικά.