Mac and cheese
Course: ΚυρίωςCuisine: ΑμερικάνικηDifficulty: ΕυκολάκιΜερίδες
8
Προετοιμασία
15
minutesΕκτέλεση
30
minutesΜια πανεύκολη συνταγή, πλούσια σε υφές και γεύση.
ΥΛΙΚΑ
- Για την κρούστα
2 φέτες ψωμί του τοστ
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- Για τα ζυμαρικά
300 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
αλάτι
- Για τη σάλτσα 4 τυριά
1 φλ νερό
1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 ½ κουταλιες αλεύρι
1 φλ γραβιέρα τριμμένη
1 φλ κασέρι
1 φλ. κεφαλοτύρι
2 κ.σ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί
3 φλ. γάλα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτυρώνουμε μικρό πυρίμαχο σκεύος (τετράγωνο ή οβάλ μικρό πυρέξ).
- Τρίβουμε το ψωμί σε ψίχουλα στο μπλέντερ.
- Το βάζουμε σε μπολ.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε να βραχούν τα ψίχουλα.
- Για τη σάλτσα 4 τυριά
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε.
- Μόλις πάρει βράση βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2 κουταλιές από το κάθε τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά στην κρεμά.
- Ανακατεύουμε, τρίβουμε μοσχοκάρυδο κι αλατίζουμε αν χρειάζεται.
- Για τα ζυμαρικά
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφει η συσκευασία.
- Στραγγίζουμε καλά για τα μακαρόνια φούρνου και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τυριών.
- Ανακατεύουμε.
- Τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
- Πασπαλίζουμε τα τυριά που κρατήσαμε.
- Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα.
- Ψήνουμε το μακ εντ τσιζ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 25 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η κρούστα.
TIPS
- Για την σάλτσα 4 τυριά με τα Mac and cheese, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά κίτρινα της επιλογής σας. Αυτά λιώνουν και δίνουν μαστιχωτή υφή στα ζυμαρικά.