Λαχματζούν
Course: ΟρεκτικάCuisine: ΈθνικDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
6
Προετοιμασία
30
minutesΕκτέλεση
20
minutesΤο λαχματζούν είναι η πίτα της ανατολικής κουζίνας με τη λεπτή ζύμη και τον λαχταριστό κιμά
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ. τοματοπελτέ
40 ml. ελαιόλαδο
¾ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
¼ κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
½ κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. κανέλα
αλάτι
πιπέρι
- Extra υλικά
2 κ.σ. αλεύρι
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 πράσινη σαλάτα ή μαρούλι
1-2 λεμόνια
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε πολύ λεπτά όλα τα λαχανικά.
- Βάζουμε τον κιμά σ΄ένα μπωλ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα λαχανικά, τον τοματοπελτέ, 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 20’.
- Αφήνουμε τη συσκευασία ζύμης για πίτσα με προζύμι εκτός ψυγείου για περίπου 20′.
- Ταυτόχρονα, προθερμαίνουμε το φούρνο. Μέσα βάζουμε το δίσκο ψησίματος που θα ψήσουμε το λαχματζούν ώστε να «κάψει».
- Ανοίγουμε το κάθε φύλλο σε λεπτή ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχουμε πασπαλίσει προηγουμένως με αλεύρι.
- Με έναν πλάστη πιέζουμε μέχρι να διπλασιαστεί και να λεπτύνει.
- Απλώνουμε σε λεπτή στρώση τον κιμά με κουτάλι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20’ στο χαμηλότερο ράφι στους 175ο C.
- Μέχρι να ψηθεί το λαχματζούν αραιώνουμε το γιαούρτι με λίγο νερό, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο.
- Σερβίρουμε το ζεστό λαχματζούν με το γιαούρτι, τη σαλάτα, φέτες λεμόνι και επιπλέον μπούκοβο.
TIPS
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το λαχματζούν μοσχαρίσιο κιμά και αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο
- Τα μπαχαρικά είναι ένα μείγμα από κύμινο, κανέλα, κόκκινο γλυκό και καυτερό πιπέρι. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και μια πρέζα από το σπιτικό garam masala.
- Ο κιμάς θα πρέπει να μπει σε πολύ λεπτή στρώση αφού πρώτα ζυμωθεί με τα λαχανικά, τον πελτέ, αρκετό ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτή