Λαχματζούν

Λαχματζούν

Course: ΟρεκτικάCuisine: ΈθνικDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

6

Προετοιμασία

30

minutes
Εκτέλεση

20

minutes

Το λαχματζούν είναι η πίτα της ανατολικής κουζίνας με τη λεπτή ζύμη και τον λαχταριστό κιμά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 συσκευασία φύλλο ζύμης για πίτσα με προζύμι

  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ

  • 40 ml. ελαιόλαδο

  • ¾ κ.γ. γλυκιά πάπρικα

  • ¼ κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι

  • ½ κ.γ. κύμινο

  • ¼ κ.γ. κανέλα

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Extra υλικά
  • 2 κ.σ. αλεύρι

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

  • 1 πράσινη σαλάτα ή μαρούλι

  • 1-2 λεμόνια

  • Μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόβουμε πολύ λεπτά όλα τα λαχανικά.
  • Βάζουμε τον κιμά σ΄ένα μπωλ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα λαχανικά, τον τοματοπελτέ, 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 20’.
  • Αφήνουμε τη συσκευασία ζύμης για πίτσα με προζύμι εκτός ψυγείου για περίπου 20′.
  • Ταυτόχρονα, προθερμαίνουμε το φούρνο. Μέσα βάζουμε το δίσκο ψησίματος που θα ψήσουμε το λαχματζούν ώστε να «κάψει».
  • Ανοίγουμε το κάθε φύλλο σε λεπτή ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχουμε πασπαλίσει προηγουμένως με αλεύρι.
  • Με έναν πλάστη πιέζουμε μέχρι να διπλασιαστεί και να λεπτύνει.
  • Απλώνουμε σε λεπτή στρώση τον κιμά με κουτάλι.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20’ στο χαμηλότερο ράφι στους 175ο C.
  • Μέχρι να ψηθεί το λαχματζούν αραιώνουμε το γιαούρτι με λίγο νερό, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο.
  • Σερβίρουμε το ζεστό λαχματζούν με το γιαούρτι, τη σαλάτα, φέτες λεμόνι και επιπλέον μπούκοβο.

TIPS

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το λαχματζούν μοσχαρίσιο κιμά και αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο
  • Τα μπαχαρικά είναι ένα μείγμα από κύμινο, κανέλα, κόκκινο γλυκό και καυτερό πιπέρι. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και μια πρέζα από το σπιτικό garam masala.
  • Ο κιμάς θα πρέπει να μπει σε πολύ λεπτή στρώση αφού πρώτα ζυμωθεί με τα λαχανικά, τον πελτέ, αρκετό ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
  • Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτή