Λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ

Λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

4

Προετοιμασία

28

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

Ένα πιάτο που μυρίζει κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 λάχανο

  • Για τη γέμιση
  • 500 γραμ. κιμά ανάμεικτο

  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

  • 2 καρότα τριμμένα

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 1 φλ. ρύζι για γεμιστά

  • 1/2 φλ. νερό

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • άνηθο

  • μαϊντανό

  • αλάτι

  • λευκό τριμμένο πιπέρι

  • Για τη μπεσαμέλ
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο

  • 2 γεμάτες κ.σ αλεύρι

  • 1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)

  • 1½ φλ. ζεστό ζωμό από τους λαχανοντολμάδες ή γάλα

  • 1 ζουμερό λεμόνι

  • ψιλοκομμένο άνηθο

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χαράζουμε το λάχανο με το μαχαίρι και αφιρούμε το κοτσάνι
  • Το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.
  • Το βράζουμε για 10 -15′, να μαλακώσει ελαφρά
  • Βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  • Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε το ντολμά.
  • Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
  • Τοποθετούμε πάνω τους ντολμάδες τη σειρά, τον ένα κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  • Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
  • Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν έχουμε κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
  • Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45′.
  • Για τη μπεσαμέλ
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ψήνουμε για 1-2′ ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το βραστό ζωμό από τους ντολμάδες και αφήνουμε να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας.
  • Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με σύρμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Βάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα σε σειρά σε πυρίμαχο.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7′ σε δυνατό γκριλ, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

TIPS

  • Μπορούμε επίσης, να σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και απλά να περιχύσουμε με την πεντανόστιμη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε.