Λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
4
Προετοιμασία
28
minutesΕκτέλεση
1
hourΈνα πιάτο που μυρίζει κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι!
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο
- Για τη γέμιση
500 γραμ. κιμά ανάμεικτο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 καρότα τριμμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. νερό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
άνηθο
μαϊντανό
αλάτι
λευκό τριμμένο πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 γεμάτες κ.σ αλεύρι
1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)
1½ φλ. ζεστό ζωμό από τους λαχανοντολμάδες ή γάλα
1 ζουμερό λεμόνι
ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χαράζουμε το λάχανο με το μαχαίρι και αφιρούμε το κοτσάνι
- Το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Το βράζουμε για 10 -15′, να μαλακώσει ελαφρά
- Βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε το ντολμά.
- Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
- Τοποθετούμε πάνω τους ντολμάδες τη σειρά, τον ένα κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
- Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αν έχουμε κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45′.
- Για τη μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε για 1-2′ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε σταδιακά το βραστό ζωμό από τους ντολμάδες και αφήνουμε να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας.
- Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με σύρμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Βάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα σε σειρά σε πυρίμαχο.
- Περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7′ σε δυνατό γκριλ, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
TIPS
- Μπορούμε επίσης, να σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και απλά να περιχύσουμε με την πεντανόστιμη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε.