Κριθαρότο σαλιγκαριών

Κριθαρότο σαλιγκαριών

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

6

Προετοιμασία

30

minutes
Εκτέλεση

2

hours 

Σε ένα πιάτο όλα τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής!

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κριθαράκι
  • 600γρ κριθαράκι μέτριο

  • 100ml ελαιόλαδο

  • 300ml ζωμό σαλιγκαριών

  • 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

  • αλάτι

  • Για τα σαλιγκάρια
  • 1,2 kg σαλιγκάρια φρέσκα

  • 500 ml ζωμό σαλιγκαριών

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 2 μπαχάρια

  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 5 τομάτες φρέσκιες

  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας

  • 200 gr γραβιέρα

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για το ζωμό σαλιγκαριών
  • 3Lt νερό

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο χονδρό

  • 2 καρότα

  • 2 κλωνάρια σέλερι

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για το ζωμό σαλιγκαριών
  • Βάζουμε σε 3lt νερό το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι – όλα χονδροκομμένα
  • Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπέρι
  • Τα βράζουμε όλα μαζί για 1 ώρα περίπου
  • Τέλος, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό που είναι γεμάτος αρώματα και θρεπτικές ουσίες.
  • Για το κριθαράκι
  • Σοτάρουμε το κριθαράκι με 100 ml ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 2 με 3 λεπτά
  • Σβήνουμε με το μισό ποτήρι κρασί
  • Προσθέτουμε το ζωμό
  • Αφού το πιει και στεγνώσει μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι
  • Το απλώνουμε καλά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για το κριθαρότο σαλιγκαριών
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
  • Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, την κανέλα και το μπαχάρι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς
  • Σβήνουμε με το κρασί μας
  • Αφού εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον πελτέ και τον χυμό από 3 φρέσκιες τομάτες
  • Προσθέτουμε και 500ml από τον ζωμό σαλιγκαριών
  • Το αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 40 με 50 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό)
  • Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το προβρασμένο κριθαράκι και βράζουμε για περίπου 8-10
    λεπτά.
  • Όταν το κριθαράκι έχει αρχίσει να χυλώνει τότε τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το τυρί
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά τόσο το βούτυρο, όσο και το τυρί
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον χυμό από τις 2 φρέσκιες τομάτες
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι όσο πιστεύουμε ότι χρειάζεται (προσοχή με το αλάτι, ειδικά αν το τυρί μας είναι αλμυρό).
  • Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε με λίγο τριμμένο τυράκι

TIPS

  • Προτιμήστε φρέσκα σαλιγκάρια από κατεψυγμένα για να έχετε πιο γευστικό αποτέλεσμα
  • * Πως καθαρίζουμε τα φρέσκα σαλιγκάρια σωστά για το ζωμό:
  • Βάζουμε τα σαλιγκάρια την προηγούμενη μέρα (όλο το βράδυ) σε ένα μεγάλο μπολ με αλεύρι και τοποθετούμε απο πάνω μία σίτα για καπάκι. Αυτό το κάνουμε για να φάνε το αλεύρι και να καθαρίσουν εσωτερικά.
  • Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν είναι όλα ζωντανά. Στη συνέχεια ξεπλένουμετα σαλιγκάρια σε ένα σουρωτήρι με άφθονο νερό και τα τρίβουμε πολύ καλά μεταξύ τους.
  • Μετά, τους ρίχνουμε ξύδι και τα τρίβουμε για ακόμα μια φορά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και πάλι άφθονο νερό για να τα ξεβγάλουμε.
  • Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια και ανάβουμε τη φωτιά. Έτσι, τα σαλιγκάρια θα βγουν από το καβούκι τους. Αυτό είναι καλό, γιατί θα βράσουν έτσι και θα είναι εύκολο να βγάλουμε την ψίχα τους στο πιάτο μας.
  • Όταν το νερό πάρει μια βράση το πετάμε.
  • Γεμίζουμε και πάλι την κατσαρόλα μας με φρέσκο νερό και ξεκινάμε την παρασκευή του ζωμού μας.
  • Με αυτό τον τρόπο βράζουν τα σαλιγκάρια με τα λαχανικά , μαλακώνει η ψίχα τους και αρωματίζονται