Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
4
servingsΠροετοιμασία
10
minutesΕκτέλεση
1
hour40
minutesΓια ένα ζουμερό, νόστιμο και ευωδιαστότο κοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά)
10 πατάτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό χυμό από 2 λεμόνια
4 σκ. σκόρδο με το ντύμα τους
1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα κι έξω.
- Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του κοτόπουλου με το χέρι και αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του.
- Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε.
- Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω
- Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε λίγα βότανα, ρίγανη και θυμάρι.
- Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 45’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.
- Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να μείνουν με το λάδι τους, ενώ το κοτόπουλο θα ροδίσει ολόγυρα.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του.
Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.
TIPS
- Μοιάζει απλό αλλά είναι πολύ σημαντικό! Να θυμάστε ότι ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.