Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

6

Προετοιμασία

30

minutes
Εκτέλεση

40

minutes

Η καλύτερη συνταγή για κανελόνια με κιμά στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ

  • 24 κανελόνια

  • Για τον κιμά
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένο

  • 1 καρότο τριμμένο

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 400 γραμ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες

  • 1/4 φλ. κονιάκ

  • 1 δαφνόφυλλο

  • 1 ξύλο κανέλα

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα

  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

  • 200 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι ή γραβιέρα

  • 1 αβγό (προαιρετικά)

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για τη σάλτσα ντομάτα
  • 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα. σκόρδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή βασιλικό)

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τη γέμιση με τον κιμά
  • Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιουν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά ώστε να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ
  • Ψήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τις ψιλοκομένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς για 15-20 λεπτά ώστε να μειωθούν τα υγρά.
  • Αφαιρούμε τα αρωματικά από τον κιμά μετά από 5 λεπτά,
    *Αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα τα αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός.
  • Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση κιμά.
  • *Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.
  • Για την μπεσαμέλ
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και προαιρετικά το αυγό).
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε στη φωτιά. Πρέπει να διαλυθεί τελειώς το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.
  • Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, να βράσει ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά.
  • Στο τέλος, πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και μόλις δέσει η κρέμα αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά), ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
  • Για τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς C στον αέρα – Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας σε πυρίμαχο σκεύος 35×25.
  • Προσθέτουμε και 2 κουταλιές από την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ.
    *Δημιουργούμε έτσι, ένα υγρό στρώμα με κρέμα μπεσαμέλ και σάλτσα ντομάτας, για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά και τα βάζουμε επάνω στο ταψί με τις σάλτσες.
  • Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  • Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.

TIPS

  • Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά, με την κρεμένια σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.