Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
6
Προετοιμασία
30
minutesΕκτέλεση
40
minutesΗ καλύτερη συνταγή για κανελόνια με κιμά στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ
24 κανελόνια
- Για τον κιμά
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένο
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γραμ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
1/4 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλα
αλάτι
πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
4 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
2 κ.σ. βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
200 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι ή γραβιέρα
1 αβγό (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
- Για τη σάλτσα ντομάτα
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή βασιλικό)
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη γέμιση με τον κιμά
- Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- Σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιουν τα υγρά τους για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά ώστε να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ
- Ψήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά
- Αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς για 15-20 λεπτά ώστε να μειωθούν τα υγρά.
- Αφαιρούμε τα αρωματικά από τον κιμά μετά από 5 λεπτά,
*Αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα τα αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός. - Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση κιμά.
- *Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με κουταλάκι ή με τα δάχτυλα.
- Για την μπεσαμέλ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και προαιρετικά το αυγό).
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε στη φωτιά. Πρέπει να διαλυθεί τελειώς το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.
- Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, να βράσει ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά.
- Στο τέλος, πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και μόλις δέσει η κρέμα αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά), ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- Βράζουμε όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
- Για τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς C στον αέρα – Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας σε πυρίμαχο σκεύος 35×25.
- Προσθέτουμε και 2 κουταλιές από την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ.
*Δημιουργούμε έτσι, ένα υγρό στρώμα με κρέμα μπεσαμέλ και σάλτσα ντομάτας, για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια. - Γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά και τα βάζουμε επάνω στο ταψί με τις σάλτσες.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
TIPS
- Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά, με την κρεμένια σάλτσα τους να τρέχει στο πιάτο.