Γκούλας
Course: ΣούπαCuisine: Παραδοσιακή – ΟυγγκρικήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
4
Προετοιμασία
1
hour20
minutesΕκτέλεση
2
hours20
minutesΤο φημισμένο, αγαπημένο πεντανόστιμο ουγγκρικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα
ΥΛΙΚΑ
1500 γρ. Βοδινό (ή μοσχαράκι) σπάλα ή κιλότο κομμένο σε κύβους 2,5εκ. περίπου
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σπόροι κίμινο
500 γρ. μικρές πατάτες baby κομμένες στα τέσσερα
1 ½ κ.σ. πάπρικα γλυκιά
½ φλ. τσαγιού λευκό κρασί (125 ml)
1 ½ φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού (380ml)
400 γρ ντοματάκια κονκασέ (1 κουτί)
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.σ. ζάχαρη κοφτό
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού και ξυνόκρεμα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφήνετε το κρέας 1 περίπου ώρα εκτός ψυγείου για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το κόβετε σε κύβους και το αλατοπιπερώνετε.
- Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε με μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε, σε 3 δόσεις, τα κομμάτια κρέατος, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με τσιμπίδα, για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές.
- Το μεταφέρετε σε μπολ.
- Προσθέτετε στη ζεστή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
- Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας, για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσει και ροδίσει.
- Προσθέτετε το σκόρδο και τους σπόρους κύμινου και ανακατεύετε για 1 λ να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Απομακρύνετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε τη πάπρικα και ανακατεύετε για 1/2 λ να ενσωματωθεί πλήρως.
- Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά ρίχνετε τις πατάτες.
- Ανακατεύετε για 1 λεπτό.
- Προσθέτετε το σοταρισμένο κρέας, το κρασί, τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη διαλυμένα σε 1/2 φλ. ζωμό βοδινού, καθώς και τον υπόλοιπο ζωμό βοδινού.
- Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Μετά τις 2 ώρες αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε να σιγοβράζετε για άλλα 10-15 λ.
- Σερβίρετε ζεστό το γκούλας γαρνιρισμένο με ξινόκρεμα και ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού.
TIPS
- Για τέλειο αποτέλεσμα σιγοβράσετε το φαγητό για όσες ώρες αναφέρεται στη συνταγή