Γιουβέτσι με μοσχαράκι
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
4
Προετοιμασία
1
hourΕκτέλεση
40
minutesΤο απόλυτο κυριακάτικο, παραδοσιακό πιάτο
ΥΛΙΚΑ
- Για το κριθαράκι
500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Για το γιουβέτσι
1.200 γραμ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
3 σκ. σκόρδο
1 καρότο – 1 κομμάτι πράσο
2 κλωνάρια μαϊντανό
1 κ.σ πελτέ
1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
1 πρέζα ζάχαρη
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
αλάτι
πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ταμπονάρουμε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε να λαδωθούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
- Βάζουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα.
- Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά (αυτό βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό)
- Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.
- Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (κρεμμύδι καρότο και πράσο) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφτούν 3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30-35 λεπτά – Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160º C για 20-25 λεπτά.
- Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά τα υλικά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
- Το γιουβέτσι, σερβίρεται σχεδόν αμέσως αφού το βγάλουμε από το φούρνο, μόλις τραβήξει τα υγρά του.
TIPS
- Προτεινόμενο κομμάτι μοσχάρι για το γιουβέτσι, είναι η ελιά με κόκκαλο ή χωρίς, και η καρδιά σπάλας.
- *Τα μυστικά για ακόμα πιο σπυρωτό κριθαράκι
- Πριν βάλετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, σοτάρετε το ζυμαρικό με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας λασπώσει το κριθαράκι στο μαγείρεμα.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για 2-3′ ανακατεύοντάς το. Μετά βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το κι αφήστε το να στραγγίσει καλά. Συνεχίζετε κανονικά το μαγείρεμα όπως γράφει η συνταγή.