Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Course: ΣούπαCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
6
Προετοιμασία
20
minutesΕκτέλεση
30
minutesΗ καλύτερη σπιτική συνταγή
ΥΛΙΚΑ
- Για τα γιουβαρλάκια
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη σούπα
1½ λίτρο νερό ζεστό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο σε μικρά καρέ
1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ (300 γραμ.)
1 πατάτα σε μικρά καρέ
2 μέτρια λεμόνια
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 κ.σ. κορν φλάουρ
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμάζουμε το ρύζι βάζοντάς το σε ένα μπολ και καλύπτοντας το με μπόλικο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
- Σε μπολ, βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το προετοιμασμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.
- Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος του βρασμού.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
- Για το αυγολέμονο
- Σε μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές .
- Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ, για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αλλιώς κάνετε απλό αυγολέμονο.
- Αραιώνουμε το μείγμα λεμόνι- κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού.
- Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά. Τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο, πολύ λεπτά ψιλοκομμένο.
TIPS
- Φροντίζουμε να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να πετύχουμε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
- Μπορείτε αν θέλετε, να πανάρετε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι και να ακολουθήσετε τη διαδικασία όπως παραπάνω, για πιο πυκνή σάλτσα αυγολέμονο.
- Ένας άλλος τρόπος να δέσετε τη σάλτσα, είναι να φτιάξετε ελαφρύ ρου, για σάλτσα χωρίς αυγολέμονο. Δηλαδή, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Το μείγμα (ρου), αφού κρυώσει, το ρίχνουμε λίγο λίγο στο ζωμό του φαγητού. Έτσι ελέγχουμε την πυκνότητα που θέλουμε για τη σάλτσα. Αν περισσέψει λίγο ρου, το βάζουμε σε βάζο και το αφήνουμε για μελλοντική χρήση.
- Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λιεζόν από κρόκο αυγού και λίγη κρέμα ή γιαούρτι ή εβαπορέ γάλα.
- Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με μικρασιατικές επιρροές στην κουζίνα, φτιάχνουν τα γιουβαρλάκια σε σάλτσα ντομάτας, χωρίς αυγολέμονο. Άλλη γεύση, νόστιμο πολύ, διαφορετικό φαγητό όμως.