Γεμιστά ορφανά με ρύζι
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
6
Προετοιμασία
20
minutesΕκτέλεση
1
hour30
minutesΤα ωραιότερα γεμιστά ορφανά με ρύζι. Νηστίσιμο φαγητό, που πρέπει να δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ
6 ώριμες και σφιχτές μεγάλες ντομάτες
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
3 πιπεριές πράσινες
12 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 -1/3 φλ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. κουκουνάρι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμασία
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε για να φτιάξουμε τα γεμιστά μας.
- Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο τα γεμιστά μας.
- Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας για σάλτσα. Την αλέθουμε στο μπλέντερ.
- Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.
- Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.
- Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.
- Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.
- Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
- Μαγείρεμα
- Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας.
- Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′.
- Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση.
- Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.
- Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.
- Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.
- Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.
- Έπειτα, αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.
TIPS
- Διάλεξε ντομάτες με χοντρή σάρκα χωρίς πολλά ζουμιά και σπόρους. Όταν αδειάζεις τις ντομάτες να φροντίσεις να αφήσεις αρκετή σάρκα γύρω ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους τα γεμιστά αφού ψηθούν.
- Οι γεμιστές πιπεριές είναι απαραίτητες μέσα στο ταψί, έστω 2-3 κομμάτια, αλλά αποφύγετε να ψιλοκόψτε πιπεριά μέσα στη γέμιση. Όλο το ταψί θα πάρει το άρωμα της ψητής πιπεριάς. Η ψιλοκομμένη πιπεριά όμως μέσα στα γεμιστά, θα τα βαρύνει πάρα πολύ και η μόνη γεύση που θα σου μείνει να είναι αυτή της πιπεριάς.
- Μεγάλη προσοχή την ώρα που ανοίγεις τις ντομάτες, τις πιπεριές και όλα τα λαχανικά σου. Αν τρυπήσεις τα λαχανικά, τότε αυτό που θα πετύχεις θα είναι ένα ταψί με γεμιστά που αντί να μείνει στο τέλος μόνο με το λάδι του, θα έχει ένα στρώμα ρύζι στο ταψί. Έτσι, θα έχεις χάσει όλη τη ζουμερή νοστιμιά των γεμιστών και θα έχει πάει χαμένος ο κόπος σου.
- Οι γεύσεις που πρέπει να υπερισχύουν είναι η γλύκα της ντομάτας και το άρωμα του δυόσμου. Αυτά πρέπει να γεύεσαι σε κάθε μπουκιά, άσχετα αν έχεις γεμίσει ντομάτες, μελιτζάνες ή πιπεριές. Μην παραλείψεις τη σταφίδα στη γέμιση. Θα δεις πως κανείς δεν θα το καταλάβει. Αντίθετα θα καταλάβει μια ισορροπία γλυκού και ξινού η οποία κάνει τα γεμιστά θεϊκά!
- Το μεγαλύτερο μυστικό στα γεμιστα είναι η πλούσια σε λαχανικά και βότανα γέμιση. Αν θέλεις να γεμίσεις κι άλλα λαχανικά, όπως κολοκύθι ή μελιτζάνα, να κρατήσεις τη σάρκα τους και να μπει ψιλοκομμένη μέσα στη γέμιση. Όλα ψιλοκομμένα μέσα στη γέμιση, εκτός από την πιπεριά που θα βαρύνει τη γέμιση και θα πικρίσει το φαγητό.
- Σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Είναι απίθανα την επόμενη ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου με ώριμη πικάντικη φέτα