Fish and chips
Course: ΣνακCuisine: Παραδοσιακή – ΑγγλικήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
4
Προετοιμασία
1
hour10
40
minutesΤηγανητό φιλέτο μπακαλιάρου με κρούστα από κουρκούτι μπύρας. Σερβίρεται κυρίως με σως ταρτάρ και λίγο ξύδι στις τηγανητές πατάτες.
ΥΛΙΚΑ
4 φιλέτα μπακαλιάρου
αλάτι
- Για το κουρκούτι μπύρας
1 μικρο μπουκάλι μπύρας 330 ml
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γραμ. αλεύρι ρυζιού
1 σφηνάκι βότκα ή τσίπουρο
αλάτι
- Για τις τηγανητές πατάτες
6 πατάτες μέτριες
λάδι για τηγάνισμα
ανθό αλατιού
λίγες σταγόνες ξύδι
- Για τη σως ταρτάρ
1/2 φλ. μαγιονέζα
1 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη)
4 αγγουράκια-πίκλες (ψιλοκομμένα)
1 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 φιλέτα αντζούγιες (ψιλοκομμένα)
1 βραστό αυγό (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ξύσμα από μισό λεμόνι
λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι
λίγες σταγόνες ξύδι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε βάζοντας τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψάκι.
- Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ ώστε να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.
- Για τιςτηγανητές πατάτες
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού. Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια.
- Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με νερό .Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό για να φύγει όλο το άμυλο.
- Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για λίγα λεπτά. – μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις αραδιάζουμε σε μια στρώση.
*Προσοχή όμως, να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη. - Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.
- Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.
- Τις βγάζουμε σε ταψί.
- Αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανατηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες.
- Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού
- Για το κουρκούτι
- Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα.
*Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό - Για το ψάρι
- Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
- Βάζουμε 3-4 κ.σ αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο.
- Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι μπύρας. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.
- Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.
- Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
- Για τη σως ταρτάρ
- Βάζουμε σε ένα μπολ ολα τα ψιλοκομμενα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα.
- Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα ταρταρ και σερβίρουμε με τα fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!
TIPS
- Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μείνει με το αλάτι το λιγότερο 30′ για να κατεβάσει τα υγρά του και να σφίξει η σάρκα του.
- Αν έχετε θερμόμετρο και θέλετε σούπερ τραγανές πατάτες, τότε το πρώτο τηγάνισμα πρέπει να γίνει στους 130 °C και το δεύτερο στους 180 °C.
- Στην Αγγλία παραδοσιακά στα σπίτια τηγανίζουν τις πατάτες τους σε ζωικό λίπος γι αυτό γίνονται πάρα πολύ νόστιμες αλλά και έξτρα τραγανές.