Τα κοκκινιστά φασολάκια είναι από τα πιο αγαπημένα λαδερά φαγητά. Σχετικά εύκολη συνταγή, αλλά με πολλά μυστικά.
Είναι ένα από τα πιο ωραία λαδερά, παραδοσιακά και υγιεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Όμως παρόλο που η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη, συχνά τα φασολάκια καταλήγουν στο πιάτο λιωμένα από το πολύ βράσιμο. Σχεδόν διαλυμένα. Και μάλιστα κολυμπούν σε μια σάλτσα νερουλή με πολύ λάδι.
Υπάρχουν κάποια μυστικά που μας εγκυούνται το καλύτερο αποτέσμα. Φασολάκια, χωρίς πολύ λάδι στο πιάτο. Βρασμένα τόσο, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. Η φρεσκάδα τους να φαίνεται σε κάθε μπουκιά. Το δε ελαιόλαδο, σχεδόν να μη φαίνεται. Όμως να νιώθουμε την πλούσια γεύση του.
Πόση ώρα όμως θέλουν βράσιμο τα φασολάκια;
Καταρχήν η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια και δεν χρειάζεται να βράζουν πολύ ώρα. Αν τα φασολάκια σας είναι τρυφερά και σωστά καθαρισμένα, γύρω στα 3/4 ώρας είναι αρκετός χρόνος. Ώστε να βράσουν σωστά από την αρχή του σοταρίσματος μέχρι το τέλος.
Το απόλυτο μυστικό
Τα φασολάκια είναι ένα ντελικάτο υλικό και η μοναδική τους γεύση θα παραμείνει μοναδική αν αποφύγετε το νερό. Δεν βάζουμε ποτέ νερό στην κατσαρόλα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, τα αφήνουμε να βράζουν στα δικά τους υγρά και στο ζουμί της φρέσκιας ντομάτας.
Αφήστε κάτω την κουτάλα!
Δε θέλουν ανακάτεμα στην κατσαρόλα. Μην τα ανακατεύετε στο σοτάρισμα και στο βράσιμο. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να τα σπάσετε και να τα κάνετε κομμάτια.
Ελαφρύ κούνημα της κατσαρόλας από τα χερούλια και απαλή ανάδευση στο σοτάρισμά τους, είναι αρκετά.
Το σιγανό μαγείρεμα επίσης είναι απαραίτητο για να μη λιώσουν και να κρατηθούν ολόκληρα. Όσο για τη ντομάτα, θα τη ρουφήξουν οι πατάτες στο βράσιμο και το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.
Το φαγητό μας στο πιάτο δεν πρέπει να κολυμπάει σε σάλτσα ούτε σε λάδι.
Τα μαγειρεμένα φασολάκια συντηρούνται, αφού κρυώσουν, στη συντήρηση του ψυγείου για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη για μήνες.
Αποψύξτε τα βγάζοντας τα από την κατάψυξη και αφήνοντάς τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.