Χωριάτικη Παραδοσιακή Τυρόπιτα
Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
12
Προετοιμασία
15
minutesΕκτέλεση
1
hour20
minutesMια αγαπημένη συνταγή, που ξεσηκώνει παιδικές μνήμες οικογενειακής ζεστασιάς
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις.
* Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. - Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το γαλα και το ελαιολαδο και τα χτυπάμε λίγο.
- Προσθέτουμε λίγο αλατι και πιπερι.
- Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυροπιτα
- Ανοίγουμε το χωριατικο φυλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γαλα – αυγο και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
- Στρώνουμε το τρίτο χωριατικο φυλλο για την τυρόπιτα
- Ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γαλα-αυγο και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
- Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
- Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα.
- Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
- Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γαλα-αυγο και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιολαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
TIPS
- * Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.