Χωριάτικη Παραδοσιακή Τυρόπιτα

Χωριάτικη Παραδοσιακή Τυρόπιτα

Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

12

Προετοιμασία

15

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

20

minutes

Mια αγαπημένη συνταγή, που ξεσηκώνει παιδικές μνήμες οικογενειακής ζεστασιάς

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα

  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)

  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα

  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις.
    * Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γαλα και το ελαιολαδο και τα χτυπάμε λίγο.
  • Προσθέτουμε λίγο αλατι και πιπερι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυροπιτα
  • Ανοίγουμε το χωριατικο φυλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γαλα – αυγο και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο χωριατικο φυλλο για την τυρόπιτα
  • Ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γαλα-αυγο και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
  • Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
  • Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα.
  • Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γαλα-αυγο και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιολαδο.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

TIPS

  • * Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.