Baba Ganoush (λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα)

Baba Ganoush (λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα)

Course: ΑλοιφέςCuisine: ΈθνικDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

4

servings
Prep time

10

minutes
Εκτέλεση

30

minutes

Η πιο διάσημη μελιτζανοσαλάτα του κόσμου!

ΥΛΙΚΑ

  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)

  • 2 κ.σ ταχίνι

  • 3 κ.σ ξίδι

  • λίγες σταγόνες λεμόνι

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (κατά βούληση)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • λίγη σκόνη τσίλι

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο

  • ρόδι καθαρισμένο

  • αλάτι

  • πίτες αραβικές για το σερβίρισμα

  • Παραλλαγές για μελιτζανοσαλάτα
  • μαγιονέζα

  • γιαούρτι

  • καρυδόψιχα

  • φυστίκι Αιγίνης (ψίχα)

  • πιπεριά Φλωρίνης ψητή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
  • Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.
  • Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.
  • Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε.
  • Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ ώστε να γίνουν αλοιφή.
  • Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
  • Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.

TIPS

  • Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.