Εύκολο, θρεπτικό, οικονομικό, έτοιμο σε χρόνο dt. Ιδανικό για πρωινό, δεκατιανό, βραδινό… Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο, συνοδευόμενο από ψωμάκι, τηγανητές πατάτες, ή κάποιο άλλο αγαπημένο μας υλικό, να μπει μέσα ή πάνω από ένα άλλο φαγητό. Ό,τι και να πούμε για το τηγανητό αβγό είναι λίγο.
Γι’ αυτό, θα αφήσουμε τις… σάλτσες και θα μπούμε κατευθείαν στην ουσία: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τηγανίσουμε ένα αβγό; Μπαίνουμε στην κουζίνα, δοκιμάζουμε, απαριθμούμε τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τρόπου και καταλήγουμε στον δικό μας αγαπημένο
#1 ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Σπάμε το αβγό, και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια το ρίχνουμε προσεκτικά από το μπολ στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι το ασπράδι του αβγού να ασπρίσει κατευθείαν και να μην απλώσει πάνω στο τηγάνι.
Γέρνουμε το τηγάνι προς το μέρος μας ούτως ώστε να μαζευτεί το ελαιόλαδο σε μια πλευρά. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε με το ελαιόλαδο το αβγό μας. Το κάνουμε αυτό μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να χάσει τη διάφανη υφή του.
Προσοχή, όμως! Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μόνο πάνω στο ασπράδι. Θέλουμε ο κρόκος να παραμείνει κίτρινος ώστε να είναι ρευστός.
Με τη βοήθεια μιας τρυπητής σπάτουλας αφαιρούμε το αβγό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Αν θέλουμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε πρώτα σε ένα απορροφητικό χαρτί (για να απορροφήσει το περιττό λάδι) για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στο πιάτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε ζεστό.
Γιατί μας αρέσει
Αυτός, είναι ο πλέον κλασικός τρόπος για να τηγανίσει κανείς ένα αβγό. Αρκετά πιο «υγιεινός» σε σχέση π.χ. με την κρέμα γάλακτος, το beurre noisette ή το λίπος από μπέικον.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν
Επειδή μπορεί να μην μας αρέσει η γεύση του ελαιόλαδου (υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις), ή να θέλουμε μια πιο απλή, οικονομική λιπαρή ουσία για να τηγανίσουμε το αβγό μας. Επίσης, μπορεί να μην θέλουμε καν να χρησιμοποιήσουμε λιπαρή ουσία και να αναζητούμε μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή όπως π.χ. το… νερό. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όμως, ότι στο νερό, το αβγό δεν τηγανίζεται, αλλά… βράζει (ναι, ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε το τηγάνι).
#2 ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ
Η διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι καρύδας και αφήνουμε να ζεσταθεί. Σπάμε το αβγό, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και στη συνέχεια το ρίχνουμε προσεκτικά από το μπολ στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι το ασπράδι του αβγού να ασπρίσει κατευθείαν και να μην απλώσει πάνω στο τηγάνι.
Γέρνουμε το τηγάνι προς το μέρος μας ούτως ώστε να μαζευτεί το λάδι καρύδας σε μια πλευρά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε με το λάδι καρύδας το αβγό μας μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να χάσει τη διάφανη υφή του. Προσοχή, όμως! Ρίχνουμε το λάδι καρύδας πάνω στο ασπράδι μια και θέλουμε ο κρόκος να παραμείνει κίτρινος ώστε να είναι ρευστός. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής σπάτουλας αφαιρούμε το αβγό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Αν θέλουμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε πρώτα σε ένα απορροφητικό χαρτί (για να απορροφήσει το περιττό λάδι) για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στο πιάτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε ζεστό.
Γιατί μας αρέσει
Επειδή έχει ήπια γεύση, δεν καίγεται εύκολα και αποτελεί μια εναλλακτική αν δεν μας αρέσει η πλούσια γεύση του ελαιόλαδου.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν
Είναι ένα λάδι πλούσιο σε λιπαρά, μεγάλο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτό, σημαίνει ότι είναι ένα λάδι το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (όπως όλα άλλωστε), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, τόσο αλμυρών όσο και γλυκών συνταγών.
#3 ΜΕ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΜΠΕΪΚΟΝ
Η διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε 3 φέτες μπέικον και αφήνουμε να ψηθεί το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα λιπαρά του και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Σπάμε το αβγό και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Σπάμε το αβγό, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και στη συνέχεια το ρίχνουμε προσεκτικά από το μπολ στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι το ασπράδι του αβγού να ασπρίσει κατευθείαν και να μην απλώσει πάνω στο τηγάνι.
Γέρνουμε το τηγάνι προς το μέρος μας ούτως ώστε να μαζευτεί το λίπος σε μια πλευρά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε με αυτό το αβγό μας μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να χάσει τη διάφανη υφή του. Προσοχή, όμως! Ρίχνουμε το λίπος από μπέικον πάνω στο ασπράδι μια και θέλουμε ο κρόκος να παραμείνει κίτρινος ώστε να είναι ρευστός. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής σπάτουλας αφαιρούμε το αβγό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Αν θέλουμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε πρώτα σε ένα απορροφητικό χαρτί (για να απορροφήσει το περιττό λίπος) για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στο πιάτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε ζεστό.
Γιατί μας αρέσει
Επειδή το λίπος του μπέικον θα απογειώσει τη γεύση του αβγού, δίνοντάς του απίστευτη νοστιμιά.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν
Επειδή μαζί με τη γεύση εκτοξεύονται επίσης οι θερμίδες και τα κακά λιπαρά.
#4 ΜΕ BEURRE NOISETTE
Η διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Μόλις αρχίσει να αφρίζει και να αρχίζει να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα σπάμε το αβγό, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και στη συνέχεια το ρίχνουμε προσεκτικά από το μπολ στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι το ασπράδι του αβγού να ασπρίσει κατευθείαν και να μην απλώσει πάνω στο τηγάνι. Γέρνουμε το τηγάνι προς το μέρος μας ούτως ώστε να μαζευτεί το βούτυρο σε μια πλευρά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε με αυτό το αβγό μας μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να χάσει τη διάφανη υφή του.
Προσοχή, όμως! Ρίχνουμε το βούτυρο πάνω στο ασπράδι μια και θέλουμε ο κρόκος να παραμείνει κίτρινος ώστε να είναι ρευστός. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής σπάτουλας αφαιρούμε το αβγό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Αν θέλουμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε πρώτα σε ένα απορροφητικό χαρτί (για να απορροφήσει το περιττό βούτυρο) για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στο πιάτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε ζεστό.
Γιατί μας αρέσει
Επειδή, αν το βούτυρο δίνει μια φορά υπέροχη γεύση στο αβγό μας, το beurre noisette του δίνει δέκα.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν
Επειδή πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετή προσοχή και εγρήγορση προκειμένου να μην μας καεί το βούτυρο. Αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να καθαρίσουμε το τηγάνι και να αρχίσουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Επίσης, ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρικής φορτώνει με επιπλέον θερμίδες και κακά λιπαρά το αβγό μας – και κατ’ επέκταση τον οργανισμό μας.
#5 ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ
Η διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Σπάμε το αβγό, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και στη συνέχεια το ρίχνουμε προσεκτικά από το μπολ στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι το ασπράδι του αβγού να ασπρίσει κατευθείαν και να μην απλώσει πάνω στο τηγάνι.
Γέρνουμε το τηγάνι προς το μέρος μας ούτως ώστε να μαζευτεί το βούτυρο σε μια πλευρά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε με το ελαιόλαδο το αβγό μας μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να χάσει τη διάφανη υφή του. Προσοχή, όμως! Ρίχνουμε το βούτυρο πάνω στο ασπράδι μια και θέλουμε ο κρόκος να παραμείνει κίτρινος ώστε να είναι ρευστός. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής σπάτουλας αφαιρούμε το αβγό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Αν θέλουμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε πρώτα σε ένα απορροφητικό χαρτί (για να απορροφήσει το περιττό βούτυρο) για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στο πιάτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε ζεστό.
Γιατί μας αρέσει
Πρόκειται για έναν από τους πλέον κλασικούς τρόπος τηγανίσματος του αβγού, ο οποίος -γευστικά- μας δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν
Επειδή το βούτυρο είναι ένα σχετικά ευαίσθητο υλικό και μπορεί να καεί στην υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται στο τηγάνι (ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ δυνατή την ένταση της εστίας). Επιπλέον, αν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας, καλό θα ήταν να επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο για να ετοιμάσουμε το αβγό μας.
#6 ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Η διαδικασία
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 100 γρ. κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να ζεσταθεί. Σπάμε το αβγό, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και στη συνέχεια το ρίχνουμε προσεκτικά από το μπολ στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι το ασπράδι του αβγού να ασπρίσει κατευθείαν και να μην απλώσει πάνω στο τηγάνι.
Βάζουμε ένα καπάκι στο τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά. Θέλουμε ο κρόκος να είναι ακόμα κίτρινος ώστε να είναι ρευστός. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής σπάτουλας αφαιρούμε το αβγό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και το σερβίρουμε ζεστό.
Γιατί μας αρέσει
Ο συγκεκριμένος τρόπος, μας δίνει ένα πολύ καλό και γευστικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, χάρη στην υγρασία που εξασφαλίζει η κρέμα γάλακτος, το αβγό μας δεν παραψήνεται από την κάτω πλευρά του.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν
Εκτός από πλούσια σε γεύση, η κρέμα γάλακτος είναι πλούσια και σε λιπαρά. Αυτός, είναι ένας λόγος ο οποίος θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να την χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε το αβγό μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Καθένας από τους τρόπους τους οποίους αναφέραμε κρύβει τη δική του νοστιμιά με τα θετικά και τα αρνητικά της. Αν θα έπρεπε, όμως, να επιλέξουμε έναν απ’ όλους ως τον ιδανικότερο για να ετοιμάσουμε ένα τηγανητό αβγό στην κουζίνα του σπιτιού μας, αυτός δεν θα ήταν άλλος από το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο.
Γιατί; Επειδή το ελαιόλαδο υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό υλικό (αν και στην προκειμένη περίπτωση τηγανίζεται, κάτι το οποίο αφαιρεί μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του), μας δίνει ένα αρκετά γευστικό αποτέλεσμα. Τέλος, το ελαιόλαδο -και ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο- έχει σχετικά πιο χαμηλό σημείο καύσης σε σύγκριση με άλλα έλαια, οπότε ενδείκνυται τόσο για το μαγείρεμα, όσο και για το τηγάνισμα.