Αρακάς Λαδερός

Αρακάς Λαδερός

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

4

Προετοιμασία

4

minutes
εκτέλεση

20

minutes
Θερμίδες / Μερίδα

414

kcal

Αγαπημένη συνταγή της ελληνικής οικογένειας με υψηλή διατροφική αξία και λίγες θερμιδες.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμ. αρακάς καθαρισμένος

  • 1 κρεμμύδι ξερό

  • 2 μέτρια καρότα

  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες

  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους

  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τις πατάτες σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
  • Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το 1/4 φλ ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο θα το αφήσουμε για το τελείωμα του αρακά.
  • Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να πάρουν χρώμα για 3΄.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 ´.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τέλος προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά κι ανακατεύουμε να λαδωθούν τα υλικά.
  • Συμπληρώνουμε νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση ο κοκκινιστός αρακάς.
  • Αφού βράσουν τα υλικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε στην αρχή καθώς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Βράζουμε για 10΄ επιπλέον σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει ο λαδερός αρακάς μόνο με το λάδι του στο τέλος.

TIPS

  • Στον λαδερό κοκκινιστό αρακά μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα την εποχή κι αλλά λαχανικά. Πχ το καλοκαίρι αν τρίψεις μια μελιτζάνα στον αρακά, η γλύκα του κοκκινιστού αρακά δεν έχει σύγκριση.
  • Αντίστοιχα, όταν έχουμε φρέσκιες αγκινάρες τις ψιλοκόβουμε στον κοκκινιστό αρακά.
  • Τα τρυφερά κολοκυθάκια μέσα στον λαδερό κοκκινιστό αρακά γίνονται λουκούμι.