Αυγά μπένεντικτ
Course: BrunchCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
2
Προετοιμασία
10
minutesΕκτέλεση
10
minutesΗ επιτομή του brunch
ΥΛΙΚΑ
- Για την σάλτσα ολαντέζ
50 γραμ. κρέμα γαλακτος
2 κρόκους από φρέσκα μεγάλα αυγά
1/2 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. ξύδι
50 γραμ. λιωμένο καυτό βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
- Για τα αυγά μπένεντικτ
4 αβγά ποσέ
4 φέτες ζαμπόν
2 αφράτα ψωμάκια
λίγα ντοματίνια
1 αβοκάντο
σχοινόπρασο
πάπρικα γλυκιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη σάλτσα ολαντέζ (hollandaise sauce)
*Θα δουλέψουμε σε μπεν μαρί. - Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε σε ένα μπολ (γυάλινο ή ανοξείδωτο) τους κρόκους, το λεμόνι, το ξύδι και τη μουστάρδα.
- Ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να σπάσουν οι κρόκοι.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βάζουμε το μπολ πάνω στο μπεν μαρί.
- Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά της σάλτσας.
- Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε ένα τηγάνι μέχρι να κοχλάσει.
- Μεταφέρουμε το βούτυρο σε μικρή κανάτα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς τους κρόκους στο μπεν μαρί μέχρι να πυκνώσει το μείγμα για τα αυγά μπένεντικτ και να αφήνει παχιά στρώση το αυγό στην ράχη της κουτάλας.
- Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει η ένδειξη να φτάσει στους 71 ºC.
- Χαμηλώνουμε κι άλλο την εστία και ρίχνουμε στα αυγά σιγά-σιγά το καυτό βούτυρο με ροή κλωστής, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ανάδευσης.
- Βγάζουμε την σάλτσα ολαντέζ από την φωτιά.
- Ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας και ανάλογα προσθέτουμε λίγο λεμόνι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και κρατάμε την σάλτσα σκεπασμένη μέχρι να σερβίρουμε.
- Για τα αυγά benedict
- Ετοιμάζουμε τα αυγα ποσέ και κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση
- Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα.
- Μοιράζουμε το αβοκάντο στα δυο πιάτα.
- Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια σε κάθε πιάτο.
- Βάζουμε 2 μισά ψωμάκια στο κάθε πιάτο.
- Τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί από 1 φέτα διπλωμένο ζαμπόν πάνω στα ψωμάκια.
- Ακουμπάμε σε κάθε ψωμάκι 1 αυγό ποσέ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
- Με ένα κουτάλι περιχύνουμε λίγη σάλτσα ολαντέζ.
TIPS
- Το κλειδί για να φτιάξεις την τέλεια σάλτσα ολαντέζ βρίσκεται στο ζεστό βούτυρο. Το απλά λιωμένο βούτυρο δεν κάνει. Η συνταγή ενσωματώνει το βούτυρο στα αυγά και γίνεται η γαλακτοματοποίηση που σαν αποτέλεσμα έχουμε την βελούδινη σος ολαντέζ. Πρέπει λοιπόν το βούτυρο που πέφτει με ροή κλωστής στα αβγά να είναι καυτό.
- Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έγινε σωστά η γαλακτοματοποίηση στην σάλτσα ολαντέζ, σoυ υπάρχει τρόπος να την σώσεις.
- Αν έκοψε η σάλτσα ολαντέζ, τότε πρόσθεσε 1-2 κ.σ. καυτό νερό και ανακάτεψε να πετύχεις την τέλεια σύσταση.
- Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις την σάλτσα στο μπλέντερ και να προσθέσεις 1 κρόκο και λίγες σταγόνες καυτό νερό. Το μπλέντερ πρέπει να είναι σε λειτουργία για να γίνει σωστή γαλακτοματοποίηση και να ενωθούν τα υλικά ώστε να έχεις μια βελούδινη σάλτσα.
- Αν περισσέψει σάλτσα ολαντέζ τη διατηρούμε για 2 ημέρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη γιατί κάνει κρούστα από πάνω.
- Μπορείς να την ζεστάνεις σε μπεν μαρί προσθέτοντας ελάχιστο καυτό βούτυρο και λίγες σταγόνες νερό. Ανακατεύεις την σάλτσα στο μπεν μαρί και σερβίρεις αμέσως.