Αυγά μπένεντικτ

Αυγά μπένεντικτ

Course: BrunchCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

2

Προετοιμασία

10

minutes
Εκτέλεση

10

minutes

Η επιτομή του brunch

ΥΛΙΚΑ

  • Για την σάλτσα ολαντέζ
  • 50 γραμ. κρέμα γαλακτος

  • 2 κρόκους από φρέσκα μεγάλα αυγά

  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα

  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

  • 1 κ.γ. ξύδι

  • 50 γραμ. λιωμένο καυτό βούτυρο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • Για τα αυγά μπένεντικτ
  • 4 αβγά ποσέ

  • 4 φέτες ζαμπόν

  • 2 αφράτα ψωμάκια

  • λίγα ντοματίνια

  • 1 αβοκάντο

  • σχοινόπρασο

  • πάπρικα γλυκιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για τη σάλτσα ολαντέζ (hollandaise sauce)
    *Θα δουλέψουμε σε μπεν μαρί.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε σε ένα μπολ (γυάλινο ή ανοξείδωτο) τους κρόκους, το λεμόνι, το ξύδι και τη μουστάρδα.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να σπάσουν οι κρόκοι.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Βάζουμε το μπολ πάνω στο μπεν μαρί.
  • Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά της σάλτσας.
  • Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε ένα τηγάνι μέχρι να κοχλάσει.
  • Μεταφέρουμε το βούτυρο σε μικρή κανάτα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς τους κρόκους στο μπεν μαρί μέχρι να πυκνώσει το μείγμα για τα αυγά μπένεντικτ και να αφήνει παχιά στρώση το αυγό στην ράχη της κουτάλας.
  • Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει η ένδειξη να φτάσει στους 71 ºC.
  • Χαμηλώνουμε κι άλλο την εστία και ρίχνουμε στα αυγά σιγά-σιγά το καυτό βούτυρο με ροή κλωστής, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ανάδευσης.
  • Βγάζουμε την σάλτσα ολαντέζ από την φωτιά.
  • Ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας και ανάλογα προσθέτουμε λίγο λεμόνι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και κρατάμε την σάλτσα σκεπασμένη μέχρι να σερβίρουμε.
  • Για τα αυγά benedict
  • Ετοιμάζουμε τα αυγα ποσέ και κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση
  • Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα.
  • Μοιράζουμε το αβοκάντο στα δυο πιάτα.
  • Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια σε κάθε πιάτο.
  • Βάζουμε 2 μισά ψωμάκια στο κάθε πιάτο.
  • Τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί από 1 φέτα διπλωμένο ζαμπόν πάνω στα ψωμάκια.
  • Ακουμπάμε σε κάθε ψωμάκι 1 αυγό ποσέ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
  • Με ένα κουτάλι περιχύνουμε λίγη σάλτσα ολαντέζ.

TIPS

  • Το κλειδί για να φτιάξεις την τέλεια σάλτσα ολαντέζ βρίσκεται στο ζεστό βούτυρο. Το απλά λιωμένο βούτυρο δεν κάνει. Η συνταγή ενσωματώνει το βούτυρο στα αυγά και γίνεται η γαλακτοματοποίηση που σαν αποτέλεσμα έχουμε την βελούδινη σος ολαντέζ. Πρέπει λοιπόν το βούτυρο που πέφτει με ροή κλωστής στα αβγά να είναι καυτό.
  • Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έγινε σωστά η γαλακτοματοποίηση στην σάλτσα ολαντέζ, σoυ υπάρχει τρόπος να την σώσεις.
  • Αν έκοψε η σάλτσα ολαντέζ, τότε πρόσθεσε 1-2 κ.σ. καυτό νερό και ανακάτεψε να πετύχεις την τέλεια σύσταση.
  • Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις την σάλτσα στο μπλέντερ και να προσθέσεις 1 κρόκο και λίγες σταγόνες καυτό νερό. Το μπλέντερ πρέπει να είναι σε λειτουργία για να γίνει σωστή γαλακτοματοποίηση και να ενωθούν τα υλικά ώστε να έχεις μια βελούδινη σάλτσα.
  • Αν περισσέψει σάλτσα ολαντέζ τη διατηρούμε για 2 ημέρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη γιατί κάνει κρούστα από πάνω. 
  • Μπορείς να την ζεστάνεις σε μπεν μαρί προσθέτοντας ελάχιστο καυτό βούτυρο και λίγες σταγόνες νερό. Ανακατεύεις την σάλτσα στο μπεν μαρί και σερβίρεις αμέσως.