Baba Ganoush (λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα)
Course: ΑλοιφέςCuisine: ΈθνικDifficulty: ΕυκολάκιΜερίδες
4
servingsPrep time
10
minutesΕκτέλεση
30
minutesΗ πιο διάσημη μελιτζανοσαλάτα του κόσμου!
ΥΛΙΚΑ
3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
2 κ.σ ταχίνι
3 κ.σ ξίδι
λίγες σταγόνες λεμόνι
2-3 σκελίδες σκόρδο (κατά βούληση)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγη σκόνη τσίλι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
ρόδι καθαρισμένο
αλάτι
πίτες αραβικές για το σερβίρισμα
- Παραλλαγές για μελιτζανοσαλάτα
μαγιονέζα
γιαούρτι
καρυδόψιχα
φυστίκι Αιγίνης (ψίχα)
πιπεριά Φλωρίνης ψητή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
- Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.
- Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.
- Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε.
- Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ ώστε να γίνουν αλοιφή.
- Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
- Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.
TIPS
- Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.