Μελιτζάνες παπουτσάκια
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήΜερίδες
4
servingsΠροετοιμασία
40
minutesΕκτέλεση
20
minutesΗ πεντανόστιμη μαμαδίστικη εκδοχή του αγαπημένου παραδοσιακού πιάτου
ΥΛΙΚΑ
4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
λίγο ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
- Για τη σάλτσα κιμά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο τριμμένο
2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 καρότο τριμμένο
1/2 ξύλο κανέλας
1 πρέζα ζάχαρη
1/4 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
αλάτι
πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. αλεύρι
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1 αυγό
2 κ.σ. βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τις μελιτζάνες
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.
- Χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
- Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.
- Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για τις μελιτζάνες παπουτσάκια στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.
- Για τη σάλτσα κιμά
- Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για να ψηθεί καλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά (μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του).
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και μετά, τα αφαιρούμε.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και ταυτόχρονα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
- Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Μελιτζάνες παπουτσάκια
- Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
- Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
- Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.