Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα
Course: ΟρεκτικάCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
4
Προετοιμασία
5
minutesΕκτέλεση
10
minutesΕτοιμάστε τα ούζα και απολαύστε τον τέλειο μεζέ
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. φρέσκα μύδια ψίχα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ώριμες σφιχτές ντομάτες (χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένες)
1/2 φρέσκια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή λίγο μπούκοβο)
200 γραμ. φέτα λίγη ρίγανη ή θυμάρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμα
αλάτι (προαιρετικά και με προσοχή)
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ μέχρι να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, καθώς και την πιπεριά
- Σοτάρουμε για περίπου 1′.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά
- Σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.
- Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό που θα στάξει.
- Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε ότι υγρό έχουμε κρατήσει από τα μύδια.
- Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.
- Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα.
- Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.
- Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
- Σερβίρουμε αμέσως τα μύδια με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
TIPS
- Παραδοσιακά το σαγανάκι γίνονται στο σκεύος σαγανάκι, ένα μικρό τηγάνι με δυο χερούλια. Μάλιστα, παραδοσιακά, σερβίρονται και στο ίδιο σκεύος.
- Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια. Η αναλογία για 500 γραµ. μυδόψυχα, είναι 2 κιλά φρέσκα με κέλυφος.
- Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα.
- Όσα μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.
- Καθαρίζουμε το μουστάκι από τα μύδια τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.
- Όσα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα τα πετάτε.
- Αν θέλετε να φτιάξετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄. Όταν ανοίξουν, αφαιρείτε την ψίχα και τη χρησιμοποιείτε είτε σαν μυδόψυχα για σαγανάκι όπως εδώ είτε για τηγανητά ή πιλάφι κλπ.
- Μην τα παραβράζετε. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.
- Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα μύδια είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό τους αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα.
- Αν θέλετε μπορείτε να γκρατινάρετε το σαγανάκι στο γκριλ για λίγα λεπτά. Μέχρι να λιώσει η φέτα.