Fish and chips

Fish and chips

Course: ΣνακCuisine: Παραδοσιακή – ΑγγλικήDifficulty: Μέτριο
Μερίδες

4

Προετοιμασία

1

hour 
10

40

minutes

Τηγανητό φιλέτο μπακαλιάρου με κρούστα από κουρκούτι μπύρας. Σερβίρεται κυρίως με σως ταρτάρ και λίγο ξύδι στις τηγανητές πατάτες.

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου

  • αλάτι

  • Για το κουρκούτι μπύρας
  • 1 μικρο μπουκάλι μπύρας 330 ml

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 50 γραμ. αλεύρι ρυζιού

  • 1 σφηνάκι βότκα ή τσίπουρο

  • αλάτι

  • Για τις τηγανητές πατάτες
  • 6 πατάτες μέτριες

  • λάδι για τηγάνισμα

  • ανθό αλατιού

  • λίγες σταγόνες ξύδι

  • Για τη σως ταρτάρ
  • 1/2 φλ. μαγιονέζα

  • 1 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη)

  • 4 αγγουράκια-πίκλες (ψιλοκομμένα)

  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι

  • 2 φιλέτα αντζούγιες (ψιλοκομμένα)

  • 1 βραστό αυγό (ψιλοκομμένο)

  • 2 κ.σ μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

  • ξύσμα από μισό λεμόνι

  • λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι

  • λίγες σταγόνες ξύδι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεκινάμε βάζοντας τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψάκι.
  • Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ ώστε να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.
  • Για τιςτηγανητές πατάτες
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού. Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ με νερό .Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό για να φύγει όλο το άμυλο.
  • Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για λίγα λεπτά. – μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά.
  • Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις αραδιάζουμε σε μια στρώση.
    *Προσοχή όμως, να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη.
  • Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.
  • Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.
  • Τις βγάζουμε σε ταψί.
  • Αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανατηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες.
  • Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού
  • Για το κουρκούτι
  • Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τη μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα.
    *Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό
  • Για το ψάρι
  • Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
  • Βάζουμε 3-4 κ.σ αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο.
  • Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι μπύρας. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.
  • Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.
  • Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
  • Για τη σως ταρτάρ
  • Βάζουμε σε ένα μπολ ολα τα ψιλοκομμενα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα.
  • Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα ταρταρ και σερβίρουμε με τα fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!

TIPS

  • Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μείνει με το αλάτι το λιγότερο 30′ για να κατεβάσει τα υγρά του και να σφίξει η σάρκα του.
  • Αν έχετε θερμόμετρο και θέλετε σούπερ τραγανές πατάτες, τότε το πρώτο τηγάνισμα πρέπει να γίνει στους 130 °C και το δεύτερο στους 180 °C.
  • Στην Αγγλία παραδοσιακά στα σπίτια τηγανίζουν τις πατάτες τους σε ζωικό λίπος γι αυτό γίνονται πάρα πολύ νόστιμες αλλά και έξτρα τραγανές.