Μοσχαράκι κοκκινιστό: Τα μυστικά και οι τεχνικές για το τέλειο αποτέλεσμα

Μοσχαράκι κοκκινιστό: Τα μυστικά και οι τεχνικές για το τέλειο αποτέλεσμα

Και ποιος δεν έχει αναστενάξει πάνω από την πιατέλα με το κλασικό αυτό φαγητό!

Μοσχαράκι κοκκινιστο στη χύτρα. Η τέλεια συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι μας Όμως πως θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα; Τι πρέπει να προσέξουμε; Ποιες τεχνικές θα μας εξασφαλίσουν την καλύτερη γεύση ώστε να εντυπωσιάζουμε τους καλεσμένους μας κάθε φορά;

Ας δούμε ένα-ένα όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να πετύχουμε το τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι.

Σωστό θωράκισμα, το πιο μεγάλο μυστικό 
  • Αφήστε το μοσχαράκι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψετε. Δεν υπάρχει χειρότερο από ένα παγωμένο κομμάτι κρέας που μπαίνει στην καυτή κατσαρόλα για να ροδίσει. Αμέσως θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ροδίσει και να καραμελώσει εξωτερικά, θα αρχίσει να βράζει και θα γεμίσει η κατσαρόλα σας υγρά. Αντί να ροδίσει απλά θα πάρει χρώμα βραστού και θα χάσετε τη μισή νοστιμιά του. Παράλληλα το κρέας στεγνώνει κι όσο κι αν το βράζετε, θα γίνει στεγνό εσωτερικά.
  • Στεγνώστε πάρα πολύ καλά το κρέας πριν μπει στην κατσαρόλα για ρόδισμα.
  • Χρησιμοποιήστε για το θωράκισμα, κατσαρόλα πλασωτέ με χοντρή βάση, σε δυνατή φωτιά και με λίγο ελαιόλαδο. Έτσι το κρέας θα πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα σε όλες τις πλευρές του κι έτσι το φαγητό θα γίνει πολύ νόστιμο.
  • Πρέπει να θωρακίζετε τα κομμάτια κρέατος λίγα λίγα κάθε φορά, γιατί αν βάλετε πολλά στην κατσαρόλα αντί να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους κι αντί να θωρακιστούν σωστά με ωραία κρούστα, θα αρχίσουν να βράζουν.
  • Με το θωράκισμα – ρόδισμα αυτό που πετυχαίνουμε είναι μια ωραία ρόδινη κρούστα ολόγυρα. H οποία θα συγκρατεί κατά το μαγείρεμα μέσα στο εσωτερικό όλους τους χυμούς του κρέατος. Το 50% της νοστιμιάς του κοκκινιστού βρίσκεται στο σωστό ρόδισμα.
Ντεγκλασάρισμα, η τεχνική που συμπυκνώνει όλα τα αρώματα και ενισχύει τη γεύση του κοκκινιστού
  • Κάθε φορά που θωρακίζουμε – ροδίζουμε ολόγυρα το κρέας για το κοκκινιστό, κάτω στη βάση της κατσαρόλας στερεοποιούνται από τη δυνατή θερμοκρασία οι χυμοί του κρέατος. Βλέπετε λοιπόν στην βάση της κατσαρόλας να κρυσταλλοποιούνται οι καραμελωμένοι χυμοί του κρέατος.
  • Τότε λοιπόν, προσθέτουμε- σβήνουμε το κρέας, με κρασί ή ζωμό κρέατος και τρίβουμε – ντεγκλασάρουμε τη βάση της κατσαρόλας. Με τον τρόπο αυτό, οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος ξαναπαίρνουν υγρή μορφή και ενώνονται όλα τα αρώματα του κρασιού με την νοστιμιά του κρέατος. Έτσι ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη νοστιμιά του κοκκινιστού.
Ποια είναι η Αγία τριάδα των υλικών, που θα κάνει το φαγητό σας ανεπανάληπτο;
  • Κρεμμύδι ξερό, καρότο και σέλερι ψιλοκομμένα σε καρεδάκια μέσα στο σοτάρισμα του κρέατος θα δώσουν υπέροχη γεύση και άρωμα στο κοκκινιστό σας. Μην τα παραλείψετε αν θέλετε όλοι να μιλούν για τη μοναδική νοστιμιά του φαγητού σας.
  • Το σοτάρισμα λίγου πελτέ ντομάτας στο κοκκινιστό θα εμβαθύνει την γεύση του και θα μοσχομυρίζει καλοκαίρι το φαγητό σας. Γενικά ο πελτές ντομάτας, δίνει έξτρα νοστιμιά στα κοκκινιστά και δένει -μελώνει υπέροχα τις κοκκινιστές σάλτσες.
Πως θα πετύχω πολύ μαλακό και ζουμερό κρέας στο κοκκινιστό;

Ακολουθούμε όλα τα παραπάνω αλλά έχοντας υπομονή και σεβασμό στα υλικά μας. Πρέπει να μαγειρευτεί το μοσχαράκι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, ώστε να μαλακώσουν οι συνδετικοί ιστοί και το κρέας να γίνει τρυφερό και να λιώνει στο στόμα. Είναι βασικό να σιγοβράζει το κοκκινιστό σκεπασμένο για να μην εξατμίζονται τα υγρά της σάλτσας και να γίνει μαλακό και λουκούμι.

Ποιο κομμάτι κρέατος είναι ιδανικό για μοσχαράκι κοκκινιστό;

Ιδανικά χρησιμοποιήστε σπάλα, γιατί είναι πλούσιο σε ενδομυϊκό λίπος και αυτό θα βοηθήσει στο να λαρδώνεται -λιπαίνεται το κρέας κατά την διάρκεια του βρασμού. Σαν αποτέλεσμα θα έχετε το πιο μαλακό και τρυφερό φαγητό.