Μοσχαράκι κοκκινιστό (ροστ μπιφ)

Μοσχαράκι κοκκινιστό (ροστ μπιφ)

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

8

Προετοιμασία

20

minutes
Εκτέλεση

2

hours 

20

minutes

Η τέλεια συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι μας

ΥΛΙΚΑ

  • 1.200 γραμ. μοσχαράκι (σπάλα, στήθος ή κιλότο ολόκληρο κομμάτι)

  • 3-4 σκελίδες σκόρδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)

  • 2 καρότα

  • 1 κλ. σέλερι

  • 1 κ.σ. πελτέ

  • 22 συσκευασίες αποφλοιωμένα ολόκληρα πομοντόρια

  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

  • λίγο νερό ζεστό (ή ζωμό κρέατος)

  • 1 δαφνόφυλλο

  • μπαχάρι

  • γαρύφαλλο

  • κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα στον πάγκο μας ή κόβουμε σε δοντάκια τις σκελίδες
  • Τα αλατοπιπερώνουμε καλά με μπόλικο αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε
  • Τρυπάμε κατά τόπους το κρέας με μυτερό μαχαίρι και μπήγουμε τα σκόρδα με το αλατοπίπερο μέσα στο κρέας με το δάχτυλο.
  • Δένουμε το κρέας για να κρατήσει το σχήμα του.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω για περίπου 7-8 λεπτά ώσπου να κάνει κρούστα.
  • Το βάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο για λίγο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Ρίχνουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να μαραθούν για 4-5´ ανακατεύοντας.
    *Τα λαχανικά μπορείτε να τα ψιλοκόψετε όλα στο μπλέντερ με διακεκομμένο χτύπημα όχι όμως να τα πολτοποιήσετε. Τα θέλουμε σε κομματάκια σαν μπρινουάζ 3-4 χιλιοστά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί
  • Βάζουμε το κρέας με όλα τα ζουμάκια του ξανά στην σάλτσα.
  • Λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τα ολόκληρα αποφλοιωμένα πομοντόρια (ντομάτες) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό περίπου 2 φλ.
  • Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι
  • Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα (περίπου για 2 ώρες).
    * Ο χρόνος βρασμού, πάντα εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι το κρέας
  • Αφού μαλακώσει το κρέας το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε μέσα στην σάλτσα του, να σιγοβράζει για 10 -15′ λεπτά επιπλέον και να ρουφήξει τη σάλτσα.
  • Δένουμε σε ένα τουλπάνι 2-3 γαρίφαλα 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος.
  • Τα φήνουμε για λίγα λεπτά και μετά τα αφαιρούμε, ώστε να αναρωτιούνται όλοι αν έχει η δεν έχει το κοκκινιστό μας μπαχαρικά.
  • Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.

TIPS

  • Μάθε τα μυστικά και τις τεχνικες για να μαγειρεύεις το μοσχαράκι κοκκινιστό σαν επαγγελματίας, εδώ