Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Με πολλές ή λίγες θερμίδες, είναι σίγουρα η συνταγή που μυρίζει Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, ο μουσακάς, δεν παύει να είναι και από τα πιο μπελαλίδικα φαγητά. Εκτός αυτού, για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα υπάρχουν πάρα πολλά μικρά και μεγάλα μυστικά που πρέπει να ξέρεις.
Ας δούμε όμως μια-μια όλες τις ερωτήσεις που χρειάζονται απαντήσεις ώστε να έχεις τον τέλειο μουσακά, κάθε φορά!
Πώς θα αποφύγω το πολύ λαδι στο ταψι;
Για να γίνει πολύ νόστιμη η συνταγη ο μουσακας πρέπει η μελιτζανα να μπει στο τηγανι. Για να μην ρουφήξει πολύ λαδι στο τηγάνισμα η μελιτζανα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερο. Μετά, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζανες πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λαδι να ροδίσουν ελαφρά.
Απαραίτητα, πρέπει η τηγανισμένη μελιτζανα να μείνει σε σουρωτηρι να στραγγίσει το περιττό λαδι. Καλό είναι πάνω στις μελιτζανες που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λαδι στο στράγγισμα.
Εναλλακτικά ψήνω τις μελιτζανες
Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζανες αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε μια λαμαρινα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ. Σκεφτείτε ότι ακολουθεί και το ψήσιμο και πρέπει να ξέρουμε ποση ωρα ψηνουμε τον μουσακα οπότε η μελιτζανα θα ψηθεί μέχρι μέσα.
Μελιτζανα τηγανιτή στην κατάψυξη;
Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να στραγγίσετε καλά τις μελιτζανες. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε μπολ και τις φυλάμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά θα ξέρετε να απαντήσετε στο ερώτημα: πως να κανω τον μουσακα;
Πως να πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα όταν κανω μουσακα;
Για να πετύχετε την επιφάνεια του μουσακά, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς. Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του μουσακά, επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι, όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ.
Σερβίρισμα
Αφού θα ψήσετε τον μουσακα λαχανικων ή μια άλλη παραλλαγή του, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.
Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.
Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψι αφού κόψω τον μουσακα λαχανικων;
Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά του μουσακα λαχανικων στο ταψι είναι το εξής: Αφαιρούμε μια γωνία όσο είναι ζεστός. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμι. Αυτή θα απορροφήσει όλα τα υγρά του μουσακα λαχανικων και ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν τα σερβίρουμε.