Μουσακάς
Course: Κυρίως πιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
12
Προετοιμασία
45
minutesΕκτέλεση
1
hourΜε πολλές ή λίγες θερμίδες, αυτό είναι σίγουρα το πιάτο που μυρίζει Ελλάδα!
ΥΛΙΚΑ
4 πατάτες μεγάλες
5 φλάσκες μελιτζάνες
4 κολοκύθια
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι
- Για τη σάλτσα κιμά
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1/3 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
2 αυγά
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη σάλτσα κιμά
- Ροδίζουμε πρώτα τον κιμα στο ελαιολαδο σε δυνατή φωτιά.
- Αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμυδι και το σκορδο.
- Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμυδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτε ντοματας τρίβοντας τη βάση της κατσαρολας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτες.
- Σβήνουμε με το κονιακ.
- Προσθέτουμε τις ντοματες, τη ζαχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμα για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
- Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε αλατι και πιπερι και σιγοβράζουμε τον κιμα για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
- Αφού γίνει ο κιμας, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
- Ετοιμάζουμε τα λαχανικα.
- Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή.
- Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
- Κόβουμε τις μελιτζανες, τα κολοκυθια και τις πατατες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
- Αραδιάζουμε μελιτζανες και κολοκυθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιολαδο.
- Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε στους 200ºC βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν.
*Προσοχή να μην ξεραθούν. - Τηγανίζουμε τις πατατες σε ελαιολαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
*Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατατες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. - Για την μπεσαμέλ
- Βάζουμε σε κατσαρολα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγα και το τυρι.
- Ανακατεύοντας με συρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
- Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε την κρεμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγα χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το συρμα τα ενσωματώνουμε στην κρεμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρι.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
- Ελέγχουμε το αλατι, το πιπερι και το μοσχοκαρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
- Σε μεγάλο βαθύ ταψι (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατατες.
- Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκυθια.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτυρι.
- Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζανες.
- Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμα.
- Σκεπάζουμε τον κιμα με τις υπόλοιπες μελιτζανες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε στους 180 με 200ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
- Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτυρι.
- Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
TIPS
- Πριν σερβίρουμε, από το ταψι αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμι, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λαδια.
- Δες όλα τα μυστικά για τον τέλειο μουσακά εδώ