Μουσακάς
Course: Κυρίως πιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΜέτριοΜερίδες
12
Προετοιμασία
45
minutesΕκτέλεση
1
hourΜε πολλές ή λίγες θερμίδες, αυτό είναι σίγουρα το πιάτο που μυρίζει Ελλάδα!
ΥΛΙΚΑ
4 πατάτες μεγάλες
5 φλάσκες μελιτζάνες
4 κολοκύθια
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι
- Για τη σάλτσα κιμά
 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1/3 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
 1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
2 αυγά
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη σάλτσα κιμά
 - Ροδίζουμε πρώτα τον κιμα στο ελαιολαδο σε δυνατή φωτιά.
 - Αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμυδι και το σκορδο.
 - Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμυδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτε ντοματας τρίβοντας τη βάση της κατσαρολας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτες.
 - Σβήνουμε με το κονιακ.
 - Προσθέτουμε τις ντοματες, τη ζαχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμα για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
 - Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
 - Προσθέτουμε αλατι και πιπερι και σιγοβράζουμε τον κιμα για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
 - Αφού γίνει ο κιμας, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
 - Ετοιμάζουμε τα λαχανικα.
 - Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή.
 - Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
 - Κόβουμε τις μελιτζανες, τα κολοκυθια και τις πατατες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
 - Αραδιάζουμε μελιτζανες και κολοκυθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιολαδο.
 - Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
 - Τα ψήνουμε στους 200ºC βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. 
*Προσοχή να μην ξεραθούν. - Τηγανίζουμε τις πατατες σε ελαιολαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 
*Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατατες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. - Για την μπεσαμέλ
 - Βάζουμε σε κατσαρολα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγα και το τυρι.
 - Ανακατεύοντας με συρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
 - Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
 - Αφήνουμε την κρεμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγα χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το συρμα τα ενσωματώνουμε στην κρεμα.
 - Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρι.
 - Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
 - Ελέγχουμε το αλατι, το πιπερι και το μοσχοκαρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
 - Σε μεγάλο βαθύ ταψι (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατατες.
 - Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκυθια.
 - Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτυρι.
 - Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζανες.
 - Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμα.
 - Σκεπάζουμε τον κιμα με τις υπόλοιπες μελιτζανες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
 - Ψήνουμε στους 180 με 200ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
 - Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτυρι.
 - Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
 
TIPS
- Πριν σερβίρουμε, από το ταψι αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμι, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λαδια.
 - Δες όλα τα μυστικά για τον τέλειο μουσακά εδώ