Ψαρονέφρι αλά κρεμ με μανιτάρια
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: ΕύκολοΜερίδες
4
Προετοιμασία
10
minutesΕκτέλεση
20
minutesΙδανική πρόταση για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο ψαρονέφρι 500 γρ. (κομμένο σε χοντρές φέτες)
300 γρ. ασπρομανίταρα (κομμένα σε φέτες)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο (σπασμένη)
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. ζωμό κότας
4 κ.σ κρέμα βαλσάμικου
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
6 δαμάσκηνα αποξηραμένα (κομμένα στη μέση)
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση.
- Ροδίζουμε το ψαρονέφρι σε δυνατή φωτιά κι από τις δυο πλευρές για περίπου 4-5′ να κάνει κρούστα.
- Αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό σε πιατέλα.
- Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον.
- Το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά για 1′ να γίνει τραγανό
- Το αφαιρούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Έτσι θα στραγγίσει το περιττό λίπος και θα παραμείνει τραγανό.
*Μην το σκεπάσετε όσο είναι ζεστό. - Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι τα μανιτάρια και το σπασμένο σκόρδο.
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2′-3′ χωρίς να ανακατεύουμε. Θέλουμε τα μανιτάρια να ψηθούν καλά χωρίς να κατεβάσουν υγρασία.
- Το γύρισμα των μανιταριών μια φορά στο τηγάνι είναι αρκετή.
- Τα βγάζουμε σε πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ζωμό, την κρέμα βαλσαμικού, την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, ίσα που να κοχλάζει η σάλτσα, να σιγοβράζει δηλαδή.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βράζουμε για 2′ τη σάλτσα μέχρι να πυκνώσει.
- Ξαναβάζουμε μέσα στη σάλτσα το ψαρονέφρι μαζί με όλα τα υγρά που έχει βγάλει στην πιατέλα.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα και βράζουμε για 2΄ακόμη σε μέτρια φωτιά να δέσει και να πυκνώσει η σάλτσα.
- Το ψαρονέφρι αλα κρεμ σερβίρεται πάντα ζεστό ιδανικά με ρύζι ή πουρέ. Γαρνίρουμε το πιάτο μας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και πασπαλίζουμε με τραγανό μπέικον.
TIPS
- Δέστε την σάλτσα με την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα για να έχει το πιάτο σας μια βελούδινη και κρεμώδη υφή