Ψαρονέφρι αλά κρεμ με μανιτάρια

Ψαρονέφρι αλά κρεμ με μανιτάρια

Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: Εύκολο
Μερίδες

4

Προετοιμασία

10

minutes
Εκτέλεση

20

minutes

Ιδανική πρόταση για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο ψαρονέφρι 500 γρ. (κομμένο σε χοντρές φέτες)

  • 300 γρ. ασπρομανίταρα (κομμένα σε φέτες)

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

  • 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη

  • 1 σκελίδα σκόρδο (σπασμένη)

  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

  • 1/2 φλ. ζωμό κότας

  • 4 κ.σ κρέμα βαλσάμικου

  • 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

  • 6 δαμάσκηνα αποξηραμένα (κομμένα στη μέση)

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση.
  • Ροδίζουμε το ψαρονέφρι σε δυνατή φωτιά κι από τις δυο πλευρές για περίπου 4-5′ να κάνει κρούστα.
  • Αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό σε πιατέλα.
  • Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον.
  • Το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά για 1′ να γίνει τραγανό
  • Το αφαιρούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Έτσι θα στραγγίσει το περιττό λίπος και θα παραμείνει τραγανό.
    *Μην το σκεπάσετε όσο είναι ζεστό.
  • Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι τα μανιτάρια και το σπασμένο σκόρδο.
  • Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2′-3′ χωρίς να ανακατεύουμε. Θέλουμε τα μανιτάρια να ψηθούν καλά χωρίς να κατεβάσουν υγρασία.
  • Το γύρισμα των μανιταριών μια φορά στο τηγάνι είναι αρκετή.
  • Τα βγάζουμε σε πιάτο.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ζωμό, την κρέμα βαλσαμικού, την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, ίσα που να κοχλάζει η σάλτσα, να σιγοβράζει δηλαδή.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βράζουμε για 2′ τη σάλτσα μέχρι να πυκνώσει.
  • Ξαναβάζουμε μέσα στη σάλτσα το ψαρονέφρι μαζί με όλα τα υγρά που έχει βγάλει στην πιατέλα.
  • Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα και βράζουμε για 2΄ακόμη σε μέτρια φωτιά να δέσει και να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Το ψαρονέφρι αλα κρεμ σερβίρεται πάντα ζεστό ιδανικά με ρύζι ή πουρέ. Γαρνίρουμε το πιάτο μας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και πασπαλίζουμε με τραγανό μπέικον.

TIPS

  • Δέστε την σάλτσα με την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα για να έχει το πιάτο σας μια βελούδινη και κρεμώδη υφή