Οι τηγανητές πατάτες αρέσουν σε όλους, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σίγουρα δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή για φαγητό, αλλά μία στις τόσες επιβάλλεται να τις φτιάξουμε! Καλά…. σίγουρα, έχετε φτιάξει τηγανητές πατάτες, αμέτρητες φορές. Το κάνετε όμως, με τον σωστό τρόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη γεύση και την υφή;
Η τέλεια τηγανητή πατάτα πρέπει να είναι τραγανή απ’ έξω. Τηγανισμένη τόσο, όσο για να μην είναι ούτε άψητη, αλλά και ούτε καμένη. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε;
1. Κόψτε τις στο ίδιο μέγεθος
Αρχικά να πούμε ότι μπορείτε να επιλέξετε ό,τι πατάτες θέλετε. Από πατάτες baby μέχρι και τις πιο μεγάλες. Το σημαντικό είναι να τις κόψετε όλες στο ίδιο μέγεθος. Έτσι, ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να μπορείτε να τις βγάλετε ταυτόχρονα. Διαφορετικά, οι πιο μικρές ή λεπτές θα τηγανιστούν παραπάνω με κίνδυνο να καούν και οι πιο μεγάλες θα βγουν άψητες.
2. Βάλτε τις στο νερό πριν τις τηγανίσετε
Οι πατάτες περιέχουν άμυλο. Για να γίνουν ακόμα πιο τραγανές, θα πρέπει να τις ξεπλύνετε πριν τις τηγανίσετε. Γεμίστε ένα μπολ με νερό και βάλτε τις πατάτες για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τις και σκουπίστε τις με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τις βάλετε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα.
Εάν θέλετε μπορείτε και να αλατίσετε το νερό μέσα στο μπολ. Αυτό το μυστικό θα κάνει τις πατάτες σας ακόμα πιο γευστικές.
3. Επιλέξτε μία κατσαρόλα αντί για τηγάνι
Το καλύτερο μαγειρικό σκεύος για να τηγανίσετε τις πατάτες, δεν είναι το τηγάνι αλλά η κατσαρόλα. Οι πατάτες θα ψηθούν καλύτερα και θα καταλάβετε διαφορά στη γεύση.
4. Μην τις ανακατεύετε όση ώρα τηγανίζονται
Μία φορά είναι αρκετή και ακριβώς ό,τι χρειάζονται για να μην κολλήσουν. Διαφορετικά, εάν είναι ήδη έτοιμες μπορεί να “σπάσουν”.
5. Αφήστε τις να στραγγίξουν το λάδι σε αντικολλητικό χαρτί
Βγάζοντας τις πατάτες από το καυτό λάδι, μην τις βάλετε κατευθείαν στα πιάτα ή εκεί όπου θα τις σερβίρετε. Απλώστε δύο με τρία κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο μπολ που είχατε χρησιμοποιήσει πριν. Βάλτε εκεί τις πατάτες για να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε αλάτι ή και ρίγανη και να τις ανακατέψετε.