Αρακάς Λαδερός
Course: Κυρίως ΠιάτοCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕυκολάκιΜερίδες
4
Προετοιμασία
4
minutesεκτέλεση
20
minutesΘερμίδες / Μερίδα
414
kcalΑγαπημένη συνταγή της ελληνικής οικογένειας με υψηλή διατροφική αξία και λίγες θερμιδες.
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. αρακάς καθαρισμένος
1 κρεμμύδι ξερό
2 μέτρια καρότα
2 μέτριες πατάτες κομμένες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τις πατάτες σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
 - Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
 - Ζεσταίνουμε πρώτα σε πλασοτέ κατσαρόλα το 1/4 φλ ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο θα το αφήσουμε για το τελείωμα του αρακά.
 - Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να πάρουν χρώμα για 3΄.
 - Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 ´.
 - Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
 - Τέλος προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά κι ανακατεύουμε να λαδωθούν τα υλικά.
 - Συμπληρώνουμε νερό ζεστό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά.
 - Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση ο κοκκινιστός αρακάς.
 - Αφού βράσουν τα υλικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που κρατήσαμε στην αρχή καθώς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
 - Βράζουμε για 10΄ επιπλέον σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά της κατσαρόλας και να μείνει ο λαδερός αρακάς μόνο με το λάδι του στο τέλος.
 
TIPS
- Στον λαδερό κοκκινιστό αρακά μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα την εποχή κι αλλά λαχανικά. Πχ το καλοκαίρι αν τρίψεις μια μελιτζάνα στον αρακά, η γλύκα του κοκκινιστού αρακά δεν έχει σύγκριση.
 - Αντίστοιχα, όταν έχουμε φρέσκιες αγκινάρες τις ψιλοκόβουμε στον κοκκινιστό αρακά.
 - Τα τρυφερά κολοκυθάκια μέσα στον λαδερό κοκκινιστό αρακά γίνονται λουκούμι.