Πισία – Ποντιακά τηγανόψωμα με τυρί

Πισία – Ποντιακά τηγανόψωμα με τυρί

Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Ευκολάκι
Servings

6

servings
Προετοιμασία

1

hour 
Εκτέλεση

15

minutes

Παραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από τον Πόντο για συγκλονιστικά, αφράτα τηγανόψωμα που συναρπάζουν

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 4 γρ. ξηρή μαγιά

  • 20 ml. ελαιόλαδο

  • 180 ml. νερό

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ φέτα

  • 2 κ.σ. τυροσαλάτα

  • 2-3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, ρίγανη)

  • Extra υλικά
  • Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπωλ διαλύουμε καλά τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
  • Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10΄.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια περίπου 50 γρ. και ανοίγουμε πιτάκια, με τη βοήθεια του πλάστη σε αλεύρωμένο πάγκο.
  • Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε τη φέτα και την αναμειγνύουμε με την τυροσαλάτα και τα μυρωδικά.
  • Γεμίζουμε τα ζυμαράκια με τη γέμιση και τα κλείνουμε, καλά, σαν μικρά φρατζολάκια.
  • Τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα. για 15’, σε ζεστό σημείο.
  • Τηγανίζουμε τα πισία σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 2-3 κάθε φορά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

TIPS

  • Μπορούμε να γεμίσουμε τα πισία με οποιοδήποτε τυρί μας αρέσει
  • Μπορούμε να ψήσουμε τα πισία και στον φούρνο