Πισία – Ποντιακά τηγανόψωμα με τυρί
Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: ΕυκολάκιServings
6
servingsΠροετοιμασία
1
hourΕκτέλεση
15
minutesΠαραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από τον Πόντο για συγκλονιστικά, αφράτα τηγανόψωμα που συναρπάζουν
ΥΛΙΚΑ
- Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 γρ. ξηρή μαγιά
20 ml. ελαιόλαδο
180 ml. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
- Για τη γέμιση
200 γρ φέτα
2 κ.σ. τυροσαλάτα
2-3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, ρίγανη)
- Extra υλικά
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπωλ διαλύουμε καλά τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό.
- Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
- Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10΄.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’.
- Κόβουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια περίπου 50 γρ. και ανοίγουμε πιτάκια, με τη βοήθεια του πλάστη σε αλεύρωμένο πάγκο.
- Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε τη φέτα και την αναμειγνύουμε με την τυροσαλάτα και τα μυρωδικά.
- Γεμίζουμε τα ζυμαράκια με τη γέμιση και τα κλείνουμε, καλά, σαν μικρά φρατζολάκια.
- Τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα. για 15’, σε ζεστό σημείο.
- Τηγανίζουμε τα πισία σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 2-3 κάθε φορά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
TIPS
- Μπορούμε να γεμίσουμε τα πισία με οποιοδήποτε τυρί μας αρέσει
- Μπορούμε να ψήσουμε τα πισία και στον φούρνο