Causa de tuna

Causa de tuna

Course: ΟρεκτικάCuisine: ΈθνικDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

6

servings
Προετοιμασία

15

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

Πεντανόστιμο παραδοσιακό ορεκτικό από το Περού

ΥΛΙΚΑ

  • 6 κονσέρβες τόνου σε νερό

  • 8 πατάτες μέτριες

  • 1 ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο

  • 2 κρεμμύδια ξερά λευκά μέτρια ψιλοκομμένα

  • 6 γαρίδες #2 καθαρισμένες και ξεπαγωμένες (μόνο το σώμα)

  • 3 αυγά βρασμένα πολύ καλά και καθαρισμένα

  • 3 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι

  • 300 γρ. μαγιονέζα

  • 2 αβοκάντο μικρά καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

  • 2 lime ξύσμα και χυμό

  • 2 ραπανάκια σε λεπτές φέτες

  • 4 κ.σ. πολτό πιπεριάς Αji Amarillo τσίλι (υπάρχει στο εμπόριο σε βαζάκι)

  • 1 πιπεριά Aji Amarillo χωρίς τα σπόρια

  • 4 φύλλα μαρόυλι κατσαρό

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας με την φλούδα
  • Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μεγάλη, βάζουμε νερό μέχρι να τις καλύψει όλες και
    βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά
  • Όσο βράζουν οι πατάτες, σουρώνουμε τους τόνους απο το νερό
  • Τους ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολμαζί το ψιλικομμένο κρεμμύδι, τον μισό κόλιανδρο το ξύσμα και τον χυμό απο το ένα lime, τη μαγιονέζα, λίγο αλάτι, πιπέρι
  • Ανακατέβουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα
  • Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα αβγά που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τα
    βράζουμε για περίπου 10 λεπτά
  • Σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τις γαρίδες σε ζεστό νερό για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε να είναι μαλακές) και τις σουρώνουμε
  • Αφού έχουν βράσει οι πατάτες τότε προσεχτικά τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ με πρέσα πατάτας
    *αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό απο το νερό που βράσαμε τις πατάτες σε περίπτωση που είναι πολύ σφιχτός)
  • Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τον πολτό απο τις πιπεριές Aji Amarillo τσίλι, τον υπόλοιπο κόλιανδρο, το ξύσμα και τον χυμό απο το άλλο lime, το ελαιόλαδο
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά
  • Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι
  • Για την sauce
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 190 °C για περίπου 40 λεπτά μια πιπεριά Aji Amarillo.
  • Την ξεφλουδίζουμε και την βάζουμε στο μούλτι μαζί με 4 κουταλιές της σούπας πουρέ και λίγο νερό μέχρι να γίνει μια πυχτή sauce
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
  • Σύνθεση Causa de tuna
  • Σερβίρουμε σε στρώσεις σε στριγγυλό τσέρκι διάμετρο 7 εκατοστών. Πρώτη στρώση βάζουμε περίπου μιάμιση κουταλιά της σούπας πουρέ.
  • Δεύτερη στρώση βάζουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας τόνο
  • Μετά προχωράμε με μια λεπτή στρώση φέτες αβοκάντο
  • Στη συνέσεια βάζουμε αλλη μιάμιση κουταλιά της σούπας πουρέ
  • Τέλος στην κορυφή βάζουμε μια γαρίδα, μια λεπτή φέτα ραπανάκι, μισή ελιά και ένα φύλλο φρέσκο κόλινδρο
  • Στο πιάτο στολίζουμε με 2φύλλα απο μαρούλι κατσαρό 4-5 φέτες αυγό σε ροδέλες και περιχύνουμε με την sauce

TIPS

  • Ο πουρές πρέπει να είναι λίγο σφιχτός για να κάτσει ωραία στο τσέρκι,
  • Τον τόνος πρέπει να τον σουρώσουμε πολύ καλά για να μην μας βγάλει υγρά στο τσέρκι μας