Τυρόπιτα με ανθότυρο και βαρελίσια φέτα

Τυρόπιτα με ανθότυρο και βαρελίσια φέτα

Course: ΣνακCuisine: ΠαραδοσιακήDifficulty: Ευκολάκι
Μερίδες

12

Προετοιμασία

30

minutes
Εκτέλεση

1

hour 

Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό σνακ για όλες τις ώρες και όλες τις ηλικίες

ΥΛΙΚΑ

  • 150-200ml ελαιόλαδο για την γέμιση

  • 100 ml ελαιόλαδο για το πάνω φύλλο

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 lt γάλα, ζεστό ελαφρός όχι καυτό

  • 350 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη)

  • 250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο

  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

  • 1/2 ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • 2 φύλλα σφολιάτα

  • 1 κ.σ. μαυροσούσαμο

  • 1 κ.σ. σουσάμι λευκό

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να κάψει ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα (φουέ)
  • Το καβουρδίζουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα έντονα και σταθερά.
    *Θα πρέπει η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι πριν προσθέσουμε την επόμενη και στο τέλος να έχουμε μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το δυόσμο, ελάχιστο αλάτι (αν χρειάζετε) και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε τα 3 αυγά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι 28×25 εκατοστά και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση τους.
  • Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Απλώνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο στο πάνω φύλλο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
  • Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της
  • Βγάζουμε απο τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα μας λίγο να κρυώσει και την κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε (τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά) και σερβίρουμε

TIPS

  • Πρέπει η γέμισή μας να μην είναι ζεστή γιατί μπορεί να τρυπήσει το φύλλο και να βγεί η γέμιση απο έξω.
  • Απο πάνω πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε το λάδι γιατί έτσι θα γίνει τραγανή η πίτα μας